Nizozemski odgovor na Amy i Lanu

  1015

  Kovacs

  Shades of Black

  Datum izdanja: 10.04.2015.

  Izdavač: Wolf Music Recordings

  Žanr: Pop, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. 50 Shades Of Black
  2. My Love
  3. The Devil You Know
  4. Night Of The Nights
  5. Wolf In Cheap Clothes
  6. Shirley (Sound Of The Underground)
  7. He Talks That Shit
  8. Diggin’
  9. Fool Like You
  10. When The Lady’s Hurt
  11. Whiskey And Fun
  12. Song For Joel

  Kad je Amy Winehouse bila u zenitu kreative (album “Back To Black”), njeni van glazbeni problemi su počeli kulminirati kojima je svakodnevno punila naslovnice tabloida. U to vrijeme, svi su tražili nove ‘Amyce’…

  U tom suludom pohodu, najviše su prednjačili (kao i uvijek) Britanci, ali su i uspjeli u svojem naumu jer su uspjeli ispromovirati Adele u jednu od najznačajnijih pjevačica novog doba, dok su mnoge druge zasluženo propale u zemlju nakon singla-dva (Duffy, Gabriella Cilmi…). Zašto priča o ovom? Zato jer bi se Kovacs idealno uklapala u nju.Kovacs, kao i sve navedene, krenula je putem koji joj je otvorila Amy Winehouse, a to je soul protkan kroz pop glazbu uz jak retro štih. Za razliku od njih, Kovacs ima malo Lane Del Ray, pa mnoge njene pjesme zvuče kao da bi mogle biti i soundtrack za neki od novih filmova o Jamesu Bondu (nema te dramaturgije, ali atmosfera jest tu).Inače, Kovacs ima 25 godina, dolazi iz Nizozemske i školovana je glazbenica. Proteklih godina je osvojila mnoge nagrade za svoje izvedbe, a to može zahvaliti svojem glasu koji je vrlo zanimljiv, grub i hrapav, zbog čega mnoge pjesme zvuče kao da su na rubu bola.

  Prvijencem “Shades of Black” kao da odaje počast Amy Winehouse na jedan svoj način. Razlika između Kovacs i Amy su u jačini pjesama, dok je Amy znala napraviti hit na prvu (poput “Rehab”), Kovacs više ide na drugu, emocijalnu stranu koja zahtjeva nekoliko preslušavanja i nije u startu toliko komercijalno.

  Muziku podržava

  Takva odluka se pokazala ispravnom jer se Kovacs na “Shades of Black” pokazala kao vrlo zahvalna pjevačica spremna zaokupiti slušatelja kroz dvanaest pjesama koliko album sadrži. Problem nastaje u drugom dijelu albuma kad Kovacs već šeta utabanim koracima, pa album zalazi u nešto monotonije vode. Sva sreća da postoji mnogo življi i dinamičniji početak kojim se Kovacs dokazala kao pjevačica koja bi mogla napraviti značajniju karijeru i van Beneluksa.

  Uvodna je ujedno i naslovna pjesma albuma “Shades of Black” koja ima onaj neodoljivi retro soul Amy Winehouse i lako pamtljivi refrenčić u kojem se mnogo tog rimuje. Sljedeća “My Love” je jedna od ‘bondovskih pjesama’ i sigurno bi mogla postati favorit slušateljima albuma. Još nekoliko pjesama u uvodu imaju svoj poseban šarm, a kako album odmiče prema kraju, dolazi do spomenute repetitativnosti i zamora.

  Ako vas zanima kako bi zvučala osoba koja spaja Amy Winehouse i Lanu Del Ray, Kovacs je idealna prilika da se razriješite znatiželje. Punim imenom Sharon Kovacs je time iskočila i vjerojatno ju samo zemlja porijekla nije izbacila u glazbenu orbitu već nakon prvog singla. Budimo realni, ako su Duffy i posebno Gabriella Cilmi dobile svojih ‘pet minuta’ nakon najavnog singla, tad bi po viđenom i čutom, Kovacs trebala dobiti barem ‘sat i pol’.

  Muziku podržava