Nisu toliko matori, ni toliko pokvareni

  3791

  Atheist Rap

  Priče matorih pokvarenjaka

  Datum izdanja: 30.11.2009.

  Izdavač: SKC Novi Sad

  Žanr: Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Nova godina kod majstor-bisera
  2. Reklama za gej karburator szerviz bizzar
  3. Voglio una donna
  4. Ne bi bilo fer
  5. Takav je život (radikalni stav)
  6. Surferska katakomba (podnivo 2)
  7. Spritzerboyz!
  8. Uprava – napolje!
  9. Samo droga državu spasava
  10. Njanjava
  11. Pesma za kraj
  12. Vanredno stanje je redovno stanje
  13. Something That I Said
  14. Waltzer-Eliminator
  15. Tko to mora biti zdaj

  Novosadski sastav Atheist Rap postoji već dvije dekade, a prošlogodišnji album “Priče matorih pokvarenjaka” donosi novu količinu ‘svakidašnjih jadikovki’ praćenih žestokim bubnjarskim ritmovima i gitarističkim riffovima.

  Smisao za humor, prepoznavanje apsurda, režeće gitare i pretakanje istih stvari u rime još uvijek ih dobro služi, a žestina sviranja svjedoči o tome kako je punk prije svega duhovna kategorija.

  Album počinje s dva audio skeča, a “Voglio una donna” i “Ne bi bilo fer” su odmah direktni pogoci ‘u rašlje’. Prva je dramatična priča o ženi koja bi više razgovarala, a manje spolno općila, što izaziva glavnom junaku nepopravljivu štetu, a o duševnim bolima da ne govorimo. “Ne bi bilo fer” je topla ljudska priča o dobrom mužu i ocu koji se, sluđen od obiteljskog života, voli napiti. Razdiranje njegove duše prate režeće gitare.

  Slabiji dio album predstavljaju “Spritzerboyz!” i “Uprava – napolje!“, nogometne himne u kojima Atheist Rap ne djeluju dovoljno nadahnuto. “Samo droga državu spasava” je izlet u progresivnije vode, s duljim i ponavljajućim gitarističkim dionicama koje će podsjetiti na tjeskobni i nihilistički američki punk. “Samo droga državu spasava” je sjajna pjesma, ali dojmom odskače od ostatka albuma – što će neki protumačiti kao dobro došlo osvježenje, a neki kao iritantno odskakanje od zamišljenog koncepta. Možda će je neki doživjeti predugom: objaviti stvar koja traje preko 7 minuta nije baš punkerski.

  Muziku podržava

  Bonus na albumu donosi dvije obrade, ponovljenu snimku “Waltzer-Eliminator” i pjesmu “Vanredno stanje je redovno stanje“.

  S ovim se albumom Atheist Rap doimaju kao novosadski rođaci Hladnog piva – ne braća blizanci, nego rođaci, u smislu da im je senzibilitet sličan, uz zadržanu samosvojnost i originalnost izričaja. Ujedno je to i dobra preporuka za sve ljubitelje žestokih gitara, oporih tekstova i dobrog humora da preslušaju ovu ploču, koja će im osvježiti uvid u ponekad sivu svakodnevnicu.

  Muziku podržava