Nisu svi isti na top-listi

  10378

  TBF

  Galerija Tutnplok

  Datum izdanja: 02.11.2007.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ne znan šta bi reka
  2. Obnova
  3. Budite kao mi
  4. Lud za njom
  5. Fantastična
  6. Đita
  7. Baze lete
  8. Nema nikog doma
  9. Corgito ergo sum
  10. Data
  11. Smak svita
  12. Intropatija

  Dragi TBF!
  Slušam vas još otkad sam išla u srednju školu, a vi objavili svoj prvi album “Ping Pong – umjetnost zdravog đira”, koji mi je odmah nakon prvog preslušavanja postao najdraži album na svijetu, a moram priznati da se daleko od te pozicije nije maknuo ni do danas.

  U to sam vrijeme još uvijek vjerovala da je glazbeni ukus (najvažniji) kriterij za sklapanje prijateljstava, tako da je moj prvi i jedini kriterij postala vaša glazba, pa sam ljude dijelila na one koji vas vole i slušaju, i na one ostale.

  A većina tih ostalih je (prekasno) prešla u prvu kategoriju nakon što vam je izašao i drugi album “Uskladimo toplomjere”. U to sam vrijeme već bila vaš zagriženi fan pa sam se samo znalački smješkala kada bi netko spomenuo koliko je to genijalan album i važno naglašavala da vas ja pratim još od debi albuma.

  S “Maxon Universalom” ste postali univerzalno popularni pa više nije bilo potrebno nikome tupiti o tome kako niste jedan od najboljih, nego stvarno najbolji domaći bend, jer je to do tada svima već postalo sasvim jasno.

  Muziku podržava

  Ali s “Galerijom Tutnplok” je drugačije. Vjerojatno zato jer se bojim da bi sva ona kritičarska prenemaganja o subverzivnosti i socijalnoj angažiranosti vaših stihova te tome kako ste postali glasnogovornici neke post-ratne generacije mogla zasjeniti jednostavnu činjenicu da ste (opet) snimili jako lijep album.

  Tako bi naprimjer ljudima mogle promaknuti genijalne rime u šestominutnoj trip-hop stvari koja otvara album, “Ne znan šta bi reka“, u kojoj u samo nekoliko stihova uspijevate iznijeti žalosnu istinu o čitavom našem mentalitetu. S njom ste, kao i s ubojitom “Budite kao mi“, pogodili u samu srž problema, tako da je konstatacija da smo ‘možda stoka, ali samo smo ljudi’ u isto vrijeme i istinita i tužna i zabrinjavajuća.

  Mala je utjeha ipak to što se na ovom albumu po prvi puta našla i jedna ljubavna pjesma, iako se zaljubljenost u lik s ekrana baš ne može nazvati ‘stvarnom’ ljubavi, pa me baš zanima hoćete li ikada snimiti pravu ljubavnu pjesmu? Kad smo već kod nemogućih ljubavi, “Fantastičnom” ste odlično dokazali da je u životu ionako stvarno samo ono u što sami vjerujemo, kao što je to još davno tvrdio Oliver u svojoj “Ča je život vengo fantažija”.

  Sa “Đitom” kao prvim singlom s albuma ste napravili pun pogodak, jer je zbog svojeg funky ritma upravo predodređena da postane hit, a ni doista orginalan spot joj u tome nije odmogao. Meni se sviđa zbog svoje opuštene atmosfere i činjenice da će se super uklopiti na soundtrack za neka moja buduća putovanja.

  Baš mi je drago što ste se na “Baze lete” sjetili Branka Kockice, ali me ipak najviše razveselila “Data“, jer je legandarni komandant stvarno zaslužio da mu netko posveti pjesmu. Ipak je on ‘jedan i jedinstven i njime ponosi se flota’.

  O “Smaku svita” stvarno ne znam što bih rekla, osim da je ozbiljno priprijetila skinuti “ST stanje uma” s trona meni najdražih vaših pjesama, a to se do sada još nikad nije dogodilo. Kod nje mi se najviše sviđa način na koji spaja osjećaj beznadnosti, otuđenosti i bespomoćnosti sa zaraznom melodijom, zbog koje sve ipak izgleda lako, jednostavno i nevažno. Moram vam priznati da mi se sve čini da ste s tom pjesmom dosegnuli sam vrh svoje duhovitosti.

  Ipak, razumijem zašto album završava s pomalo apatičnom i introspektivnom “Intropatijom“, jer ste na taj način savršeno zaokružili priču o društvu obilja spektakla u kojem živimo.
  Moram vam priznati još i to da je baš super što je Mladen odlučio pjevati na albumu, jer neke pjesme još više dobivaju na draži upravo zbog njegovog vokala, a super je i to što ste opet angažirali Lukya da vam radi produkciju.

  Za kraj vam još želim reći da mislim da ste snimili najbolji domaći album ove godine pa se nadam da ćete osvojiti puno Porina, makar i u kategoriji najboljeg rock albuma.

  Budite i dalje tako dobri, duhoviti i pametni. Vidimo se uskoro!

  P.S. Baš me zanima što se nalazi na kompilaciji za kraj koju je snimio Mladen.

  Muziku podržava