Ništa nije dovoljno veliko da zaustavi Brain Holidayse

  1198

  Brain Holidays

  Save Peace Babylon Delete

  Datum izdanja: 27.12.2013.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Reggae

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kapetan
  2. To je to
  3. Moj dan
  4. Hungry People
  5. Možda
  6. Armageddon
  7. Daj mi ljubav
  8. Jeka geta
  9. Creation
  10. Politika Man
  11. Budi pozitivan
  12. Voice of Ghetto

  Brain Holidaysi, zasigurno se ističu na hrvatskoj glazbenoj sceni. Radi se o roots reggaee sastavu koji ne mijenja svoj glazbeni stil, ostajući vjerni svom pogledu na život gdje je riječ Boba Marleya zakon, a Jamajka obećana zemlja.

  Pod Brain Holidays mislim prvenstveno na Marka Gačinu, konstantu benda, pravovjernog reggae glazbenika. Brain Holidays su se široj javnosti predstavili preko emisije “Briljanteen” i njihove demo top ljestvice s hitom “Liars Hunting”, a kada su 2006. izdali album “Stereo Roots”, koji je bio i ostao je prvi pravi hrvatski autorski reggaee album, dokazali su da nisu samo one hit wonder, privremeno zaluđeni regaee glazbom, već da ju doživljavaju kao neki kodeks preživljavanja u okrutnim vremenima, gdje je novac čovjekov bog, a ironija jedino pogled.

  No, nakon toga uslijedila je gotovo osmogodišnje zatišje. Bend je, kako kaže Gačina, stalno nešto radio i isprobavao, članovi su se izmjenjivali, no tek su sada izašli van s novm materijalom. “Save Peace Babylon Delete“, ime je novog albuma.

  Muziku podržava

  Miješanjem hrvatskog i engleskog, nastaje neki novi hibrid rasta-hrvatskog koji zvuči simpatično, a nikako isforsirano ili samodopadno. Tekstovi su predvidljivi sa standardnom filozofijom za ovaj žanr, gdje se problemi nikad ne čine dovoljno veliki da unište ljepotu života, spiritualno je uvijek ispred materijalnog, a ljubav je najjače oružje protiv sveg zla što nas okružuje. Takav stav, premda krajnje pojednostavljen, ponekad se može činiti kao jedini pravi odgovor na sva ona pitanja čije odgovore ionako nećemo nikad znati.

  Uz solidnu ritmički dio benda, koji zna sve tajne potrebne da ova muzika funkcionira, možda i najuspjeliji dio albuma je njena puhačka sekcija. Od dvanaest pjesama na albumu, singl “Daj mi ljubav” možda najbolje dočarava ono najbolje kod Holidaysa. Hrapav i mekan vokal, trube optimistične poput prvih zraka proljetnog sunca i životno afirmacijski tekst ono su najbolje što ovaj album može isporučiti.

  Ističe se i prva pjesma na albumu “Kapetan” s gostovanjem Yurija, frontmana ST!llnessa.

  Brain Holidays i “Save Peace Babylon Delete” neće nikome tko ne voli reggaee promijeniti mišljenje, niti će među žanrovskim aficionadima izazvati poseban entuzijazam. No, radi se o sasvim pristojnom albumu, rađenom s puno ljubavi i zanatske vještine.

  Muziku podržava