Nikom ništa: Melodičnost i hitoidnost u prvom planu

  591

  Nikom ništa

  U inat sivilu

  Datum izdanja: 08.11.2018.

  Izdavač: Metropolis Music

  Žanr: Pop, Punk, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Zapali mrak
  2. Brže od straha
  3. Robinzon
  4. Umetnik
  5. U inat sivilu
  6. Zažmuri
  7. Da li da se boriš
  8. Golijat
  9. Rekapitulacija
  10. Reči

  Nekad su se zvali Violet, danas se zovu Nikom ništa. Prošle jeseni su objavili album “U inat sivilu” i sad se čeka njihova velika eksplozija.

  Ako preslušamo album, jasno je da Nikom ništa ima velikog potencijala brzo postati komercijalan bend. Zvuk im je poprilično melodičan, kao da su pokrali sve pop punkere i tome nadodali nešto žešći i zaokruženiji rock zvuk, pa ne treba nimalo čuditi da svaka pjesma ima potencijal postati hit. Upravo ta lakoća skladanja melodioznih pjesama je i najveća mana albuma jer već nakon nekoliko pjesama dobivamo dojam da je sve rađeno po vrlo sličnim shemama te da se samo tekstovi mijenjaju.

  Muziku podržava

  Uvodna “Zapali mrak” je jedan klasičan komad komercijalnog rocka gdje solaže dolaze u prvi plan. Na prvu, možemo reći da su dobar dio utjecaja uzeli Van Goghu te ga još dodatno ispolirali da bude još pristupačnije i hitoidnije. Koliko to u današnje vrijeme ima smisla, vrijeme će pokazati, ali takav uvod jasno pokazuje što će se događati i na ostatku albuma.

  Odmah do nje je “Brže od straha” koja djeluje tek neznatno modernije, ali joj nedostaje izraženiji refren, budući da je upravo taj dio najgori i najnedefiniraniji dio skladbe. Sljedeća je “Robinzon“, tek neznatno sporija od prethodnih, pa bi tu mogao reći da bi fanovi Adastre mogli doći na svoje.

  I tako, po ovakvim tračnicama vozi i ostatak albuma. Nema tu nekih drastičnijih promjena, već sigurnim koracima praše jedan radiofonični rock kojeg će svakako zavoljeti mnogi urednici kojima se ne da istraživati imalo više od onog što im se ponudi. Istini za volju, možda je tako i najbolje jer melodioznost Nikom ništa nitko ne može osporiti, a upravo takve pjesme ljudi rado vole slušati.

  Za mene, ovo je album kojeg ću teško ponovno poslušati. Djeluje mi simpatično i ništa više od toga. Taj komercijalni dio rock glazbe već godinama djeluje previše suhoparno i malo tog bendovi implementiraju da ga promijene. Nikom ništa upravo idu tom linijom lakšeg otpora, pa “U inat sivilu” djeluje kao album koji će rastrgati sivilo oko nas, ali samo na 5 minuta ili 37 koliko traje cijelo izdanje…

  Muziku podržava