Opasno dobra Nicki Minaj: Kraljevski novi album “Queen”

  1791

  Nicki Minaj

  Queen

  Datum izdanja: 10.08.2018.

  Izdavač: Young Money, Cash Money, Republic

  Žanr: Hip-hop, Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ganja Burns
  2. Majesty (featuring Eminem and Labrinth)
  3. Barbie Dreams
  4. Rich Sex (featuring Lil Wayne)
  5. Hard White
  6. Bed (featuring Ariana Grande)
  7. Thought I Knew You (featuring The Weeknd)
  8. Run & Hide
  9. Chun Swae (featuring Swae Lee)
  10. Chun-Li
  11. LLC
  12. Good Form
  13. Nip Tuck
  14. 2 Lit 2 Late Interlude
  15. Come See About Me
  16. Sir (featuring Future)
  17. Miami
  18. Coco Chanel (featuring Foxy Brown)
  19. Inspirations Outro

  Nakon turbulentne četiri godine različitih projekata i u njenom stilu desetaka suradnji, Nicki Minaj je izdala četvrti studijski album “Queen”. Izdanje nije mogla bolje nazvati, jer uvjerljivo je kraljica. Danas nema ženske reperice njezine veličine. Čak ni u svijetu repa općenito je teško pronaći one koji konstantno izbacuju svježe pjesme i činjenično vrijedne pažnje pratitelja žanra. Nicki to uspijeva. Gledano sa strane kreativne snage, jedina reperica koja je dotakla Nicki Minaj u zadnjih nekoliko godina bila je Azealia Banks, ali više ni ona nije prijetnja.

  Nicki je prošla kroz svašta kao zvijezda. Od obožavanja, uzdizanja u nebo, krunjenja, blaćenja, poruge, sveprisutnosti i iskakanja iz paštete. “Queen” dolazi u trenutku kada su oči uperene u sve popularniju Cardi B, čije su pjesme zasigurno više obilježile godinu, a album prvijenac zasluženo bilježio velike uspjehe. Minaj dolazi u razdoblju kada joj je popularnost u blagom padu, status već pomalo legendaran i uspjeh na ljestvicama sve manji, jer tako to biva s godinama na sceni. Srećom, album je i više nego vrijedan slušanja i još jedan pokazatelj svima u industriji da se ne igraju s vatrom, jer Minaj je ovdje eruptirajući vulkan koji se vjerojatno nikad neće utišati.

  Dugoočekivani novi album otvara jedna od njenih najboljih pjesama u karijeri, “Ganja Burns”. Nitko ne govori o sebi kao Nicki. U repu je to sasvim normalno, ego je u prvom planu, ali kod Minaj ima neka posebna ranjivost, koja je zapravo njena snaga. “Ganja Burns” definitivno je highlight albuma i zasluženo ga otvara. Laganom gitarom, zaraznim ritmom i tim nepobjedivim tekstom, Nicki daje konkurenciji do znanja da nema ništa do Minaj.

  Muziku podržava

  Slijedi “Majesty”, skroz ludi spoj Nicki Minaj, Labrintha i Eminema. Dopustite ovoj pjesmi koji listen dok ne sjedne. Ostat će vam među favoritima. Trojac odlično funkcionira. “Majesty” je jedna od najzanimljivih suradnji na albumu, a Eminemov dio jedan je od njegovih najboljih versova do sada. Štoviše, srušio je ikoničnu “Rap God” u brzini izgovora što više silaba u sekundi. Nevjerojatnih 10,3. Svaka čast.

  Aktualni kontroverzni singl “Barbie Dreams” oduševljava. Koristi tri samplea, melodiju gitare iz “Blues and Pants” (James Brown), interpolaciju “Dreams and Nightmares (Meek Mill) i komad refrena “Just Playing (Dreams)” (The Notorious B.I.G.) u kojoj je isti Brownov sample. Kroz tekst je prozvan poveći broj gospode iz glazbenog svijeta i iz sporta. Bilo to sve istina ili ne, svakako su izjave na trenutke upitne do čak odvratne. Očito je to samo stil života svih spomenutih i nje same. Međutim, prema njenim riječima, sve je to bilo radi zabave i there’s no bad blood. Što reći? Upravo je zbog teksta i sampleova, nastala totalna pomutnja oko pjesme po izdanju albuma. Na neki način “Barbie Dreams” nekako oživljava vibru Lil’ Kim i podsjeća na njeno “Hard Core” razdoblje.

  “Rich Sex (featuring Lil Wayne)” skriveno je cool. Lil Wayne je odavno dosadan i izlizan, ali ovdje se dobro snašao. Uigrani su tim i dali su još jednu zeznutu, kontroverznu rap stvar. Na albumu se našla i suradnja s Arianom Grande, na pjesmi “Bed”. Singl je prošao donekle nezapaženo, vjerojatno zbog većeg fokusa javnosti na Arianinu kampanju za “Sweetener”. Rekao bih da je “Bed” blaga pauza na albumu, pjesma da uspori stvari, jer mnogo toga slušatelja još čeka do kraja Nickinog albuma. S druge strane, ne toliko značajna, ni pjesma ni suradnja.

  Nakon Ariane slijedi još jedno zvjezdano iznenađenje. “Thought I Knew You (featuring The Weeknd)” odličan je, pretpostavljam i budući singl, s pjevnim refrenom Nicki. The Weeknd klasično koristi svoj prelijepi glas preko nebitnog teksta i malo sex power frazica koje ne prolaze. Međutim, kad se tako neke pogreške zanemare ovo je naprosto odlična stvar.

  Run & Hideodlučan je, iskren nastavak na zadnju pjesmu. Nicki Minaj analizira ljubavne zavrzlame preko još jedne mistične, lagane, a beatovima raspršene i ubrzane podloge. Nakon prolazne, ne previše zanimljive suradnje s članom dua Rae Sremmurd, imena Swae Lee, dolazi najavni singl albuma, famozna “Chun-Li”. Quassi azijska vibra u podlozi i još jedna mistična melodija ugošćuje užarenu Nicki Minaj i još jedan njen alter ego. “Chun-Li” probija strop. I krov. Vlasulja odletila, rekao bi Twitter. Čelično čvrstog stava, samo s jednom misijom na umu, Minaj tri minute udara hard core ostvarajući jednu od svojih najjačih pjesama i jedan od svojih najboljih tekstova.

  Naravno, naivno bi bilo pomisliti da nema još udaraca. Je li ovo bila samo dobra priprema za “LLC”, sami prosudite, ali album ima još jednu bolesnu stvar. “Good Form” je tzv. bop u nastajanju. Vjerojatno samo ona može učiniti podlogu gdje se udara po par nota uzastopno milijun puta ovoliko uzbudljivom. Ovdje je otprilike trenutak na albumu gdje stvar postaje malo too much. Rap je zahtjevan za slušanje (ako zbilja slušate). Međutim, vrijedi izgurati do kraja.

  “Nip Tuck” je skroz drugi đir od ostatka albuma. Opet malo sentimentalna Nicki obgrljuje svoje nježne senzibilitete i ostvaruje ih glazbeno. Zarazan refren odrađuje super posao. Uskoro će doći jedna još nježnija. “Come See About Me” priziva vibre prekrasne “Grand Piano” sa zadnjeg albuma i ujedno je jedina pjesma na albumu gdje Nicki samo pjeva. Nije pjesma nikakvo veliko ostvarenje, ali lijepo ju je čuti drugačiju. Koliko god da je Future big deal preko bare, njihova suradnja na pjesmi “Sir” nešto je bez čega bi album sasvim dobro preživio.

  Kraj ovog oktanskog hip hop albuma zatvara brutalna “Coco Chanel (featuring Foxy Brown)” i “Inspirations Outro”. Zajedno tvore i predstavljaju još jedan jak udarac. Rekli bi, gori sve. Podloga zvuči kao nešto što svakog trena treba postati “Swords” od M.I.A. Nicki je opet opasna, Foxy je više nego dobrodošla, a blago sablasna melodija dosta podsjeća na izričaj Gesaffelsteina i kao takva savršeno pristaje.

  Bez obzira na izostavljanje posebnih osvrta na baš svaku pjesmu s albuma, ne bih se mogao složiti s time da sadrži album fillere. U konačnici ništa nije suvišno, jednostavno je to “to”. Gotovo jedino onda kada Nicki tako kaže. Trenutno je na internetu kaos oko njenih izjava u vezi debatiranja albuma na drugom mjestu Billboardove Hot 200 ljestvice. Minaj krivi određene metode Spotifyja i odluku Travisa Scotta da sada, po izlasku albuma “Queen”, prodaje ulaznice za svoju turneju kao ticket bundles sa svojim albumom. Naravno, djevojka mu, Kylie Jenner promovirala je na društvenim mrežama istu stvar spominjući im i kćerku. Posljedično i sasvim očekivano, njegov album “Astroworld” ostao je na vrhu spomenute ljestvice blokirajući Nicki od još jednog broja jedan. Kako ja to tumačim, Nicki se uopće ne treba brinuti što ekipa ludi za nečim lošijim i manje vrijednim, promovirano od strane ionako diskutabilnih persona.

  Ono što posebno volim kod Minaj je osobita sposobnost ekspresije same sebe bez dlake na jeziku bez obzira na temu. Kroz svaki album do sada publici je davala dobar omjer nabrijanih rap stvari i emotivnijih, sentimentalnih pjesama. “Queen” je više rap i hip hop album nego prethodnici. Nicki je imala mnogo izleta u pop i to uspješnih, a pogotovo u fazi otkrivanja svog pjevačkog izričaja. Iako je to bilo dobro vrijeme za nju, pohvaljujem što takvih izleta nema na ovom albumu. Bolje je ovako. Taj number 2 ne znači apsolutno ništa. Ovaj će se album zadržati. Na njemu ćete pronaći dovoljno “go to” pjesama i pregršt kitica koje ćete ako ste fanovi bez da i primijetite znati napamet. “Queen” je apsolutno najbolji album Nicki Minaj.

  Muziku podržava