Netko fali…

  1492

  Jurassic 5

  Feedback

  Datum izdanja: 17.07.2006.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Rap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Back 4 U
  2. Radio
  3. Brown Girl (Suga Plum)
  4. Gotta Understand
  5. In the House
  6. Baby Please
  7. Work It Out
  8. Where We At
  9. Get It Together
  10. Future Sound
  11. J Resume (Skit)
  12. Red Hot
  13. Turn It Out
  14. End Up Like This
  15. Canto de Ossanha
  16. What’s Golden (bonus)

  Jurassic 5 počeo je svoje glazbeno djelovanje kao šesteročlani kolektiv još 1993. godine spajanjem dvije underground grupe – Rebels Of Rhythm i Unity Committee. Četvorica MC-a: Chali 2na, Zaakir (Soup), Akil i Mark 7 te dvojac beatmakera DJ Nu-Mark i Cut Chemist 1997. izdaju svoj prvijenac o vlastitom trošku jednostavnog imena “Jurassic 5 EP”, te pjesmama poput “Jayou”, “Concrete Schoolyard” i “In The Flesh” dopiru do hip-hop publike i postižu za underground izdanje zavidnu tiražu od 200.000 primjeraka (američko i britansko tržište).

  Uspjehe nastavljaju nizati sljedećim albumima “Quality Control” (2000.) i “Power In Numbers” (2002.) te uz imena poput Mos Defa, Company Flow, Lootpack postaju predvodnici novog hip-hop undergrounda, s velikim potencijalom za proboj na ‘komercijalnu’ scenu.

  Njihova posebnost krije se u retro, old school zvuku i sjajnim funky/ soul/jazzy podlogama te načinu na koji MC-i izmjenjuju rime, podsjećajući pritom malo na Beastie Boys, Run DMC, Stetsasonic, Whodini i ostale velikane iz sredine i kraja ’80-ih godina 20. stoljeća.

  Uz gore navedeno valja spomenuti i da su skitovi, u hip-hopu prilično standardni i gotovo neizbježni ‘album filleri’ (najčešće nekakav govor ili skeč) u njihovom slučaju prave poslastice. Za te prijelaze između pjesama na albumima zaslužan je Cut Chemist koji je svojim zavidnim DJ vještinama (scratch, dig) stvarao zarazne male instrumentalne minijature, sve redom izuzetno kvalitetne, te je upravo to postalo svojevrsni trademark grupe.

  Muziku podržava

  Nakon duge četiri godine ponovno se vraćaju na glazbenu scenu, svojim četvrtim albumom “Feedback“, možda i presudnim za daljnji nastavak zajedničkog rada.

  Zašto koristim riječ presudno? Ukratko, recentno izdanje je prvo koje grupa odrađuje kao kvintet (da, napokon ime Jurassic 5 ima malo više smisla), bez svog svog izuzetno važnog člana, DJ Cut Chemista. A ako bi želio biti i malo zajedljiv, i Chali 2na, daleko najistaknutiji vokalist kolektiva prije dvije godine izdao je svoj samostalni prvijenac “Fish Market”, te ukoliko bi se i on odlučio za solo karijeru to bi predstavljao siguran kraj Jurrasic 5, barem onakvog kakvog ga znamo.

  No, da ne duljim s crnim slutnjama, vratimo se natrag samom albumu. Izostanak Cut Chemista je ono što se primijeti već na prvo slušanje, jednostavno stoga što Salaamremi, Scott Storch i ostali (pa čak i Nu-Mark) ne uspijevaju proizvesti jednaku čaroliju koliko god se trudili. Ne kažem da su promašili u svakom pokušaju, ima tu i odličnih podloga poput old-school inspirirane “Radio“, funky/soul crossovera “Gotta Understand“, klasične “In The House” a lá Grandmaster Flash te “Baby Please” i “Get It Together“.

  S druge strane, neke stvari jednostavno odskaču (i to u negativnom smislu), bilo da se radi o prevelikim ustupcima ‘komercijali’ (“Work It Out” s Dave Matthews Bandom, “End Up Like This“) ili o zaista lošim pjesmama koje se nikako ne uklapaju u njihov već etablirani stil (“Brown Girl (Suga Plum)“, jezovita obrada pjesme “Brown Girl In The Ring” grupe Boney M.).

  Druga stvar koja se može primjetiti je gotovo potpun izostanak socijalno angažiranih tema, što ipak nije toliko veliki manjak s obzirom na činjenicu da su sami tekstovi ostali na istoj kvalitativnoj razini na koju su nas navikli prijašnjim izdanjima.

  S jedne strane, ovaj album će vjerojatno predstavljati ugodno iznenađenje i osvježenje ljudima koji se prvi put susreću s Jurassic 5, jer i ovakav album visoko kotira na ljestvici recentnih izdanja (što se kvalitete tiče). Problem je, vjerojatno, više u nama koji ih već dugi niz godina pratimo, jer se nekako osjeća da pomalo gube svoj identitet i svoju prepoznatljivost, nauštrb priklanjanju masama.

  Neću sad ulaziti u razloge, jer nikako ne mogu sa stopostotnom uvjerenošću tvrditi da se radi o namjernom pomaku ka mainstream hip-hopu, ali jedna stvar je sigurna: “Feedback” je definitivni korak unazad za ovu iznimno talentiranu grupu. A opet, čak i kao takav, još uvijek zaslužuje razmjerno visoku ocjenu.

  Muziku podržava