Nervozna, nerezonska, teško shvatljiva muzika

  869

  At All Cost

  Circle Of Demons

  Datum izdanja: 23.07.2007.

  Izdavač: Century Media / Dallas Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Circle Of Demons
  2. Get Down For The Revolution
  3. The Message
  4. Let It Rain Death (Blizzard Of Snakes)
  5. Ride Through The Storm
  6. We Won’t Give In
  7. Step One
  8. Lasting Forever
  9. Eating Lightning Pt. III
  10. The Wall That Divides
  11. Drugs

  I dok s jedne strane Century Media ne pronalazi zajednički jezik s provjerenim i dokazanim metal bendovima pa su rastanci sve češći (The Gathering, Samael, a nedavno i Tiamat), istovremeno okuplja sve veći broj američkih bendova upitne, u stvari, možda bi bolji izraz bio nedokazane kvalitete. Razlog tome je, po meni, poznat; CM ima jaku distributivnu mrežu u Americi, tamo je muzika ovakvog i sličnih bendova ‘in’ i to je to – eto lake zarade.

  Tako većina njih koji su se u novije vrijeme pojavili u katalogu ovog metalnog gigant-izdavača koristi formulu kojom su se prije četiri – pet godina proslavili bendovi tipa Killswitch Engage, As I Lay Dying ili The Black Dahlia Murder. Dakle mixing melodic death, thrash, heavy i death metala te hard corea, kojeg mnogi pojednostavljeno nazivaju metalcore.

  Takvu je formulu upotrijebio i teksaški bend At All Cost, s time da je on prilikom komponiranja pjesama ubacio nešto nu metala, modern rocka, blacka pa i progressivea. Dakle, ništa posebno niti previše kreativno. Istina, ima tu brzine, žestine, snage, bijesa, nešto malo volje, modulativnog pjevanja, catchy i groovy elemenata, no ništa posebnog.

  Sve je to jedan kaotičan, ispremiješan, nervozan, schizofrenički metal u kojem ne pronalazim previše zadovoljstva. Pa čak niti u trenucima kad mi dođe da izbacim iz sebe sve vrste dobre, a posebice loše energije.

  Muziku podržava

  No dobro, ima i nešto u čemu se ovaj malo razlikuje, od sličnih mu materijala. A to su klavijaturistički i gudački aranžmani, akustike te šarajuće space elektronike, koje automatizmom za sobom dovlače pojačanu dozu atmosferskog ugođaja. Iako dobro, niti to nije nešto čega se prije njih nitko nije dosjetio pa zato niti takav razvoj situacije nije pretjerano zanimljiv.

  Jer svašta je ovdje nadrobljeno i svaka mi se pjesma čini nedovršenom ili u najmanju ruku skalupljenom od gomile razbijenih i neupotrebljivih segmenata. I kao takvo teško će naići na plodno tlo među ozbiljnijim metalcima.

  Bez obzira što sadrži nekoliko solidnijih, oštrijih pjesama poput “Circle Of Demons” i “Ride Through The Storm” ili “We Won’t Give In” i “Drugs“.

  Muziku podržava