Neposredno i nostalgično

  1252

  Kevin Costner & Modern West

  Untold Truths

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: earMUSIC / Menart

  Žanr: Americana, Country, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Long Hot Night
  2. 90 Miles An Hour
  3. Hey Man What About You?
  4. Superman 14
  5. Don’t Lock’em Away (Song For Molly)
  6. Down In Nogales
  7. Every Intention
  8. Five Minutes From America
  9. The Sun Will Rise Again
  10. Backyard
  11. Leland Iowa
  12. Gotta Get Away (Song For Bud)
  13. Don’t Walk Away (bonus)

  Kevin Costner glazbom se počeo baviti prije nego je postao velika filmska zvijezda. S bendom Roving Boy objavio je jedan album koji je postigao solidan uspjeh, no s vremenom je njegova glazbena karijera gurnuta u drugi plan, iza one filmske.

  Kevin Costner & Modern West svojevrsni je nastavak benda Roving Boy jer su i u novom bendu dvojica članova Roving Boya, John Coinman i Blair Forward. Coinman je često surađivao s Costnerom i na glazbi za njegove filmske projekte.Premda se novi bend zove Modern West, na “Untold Truths” dominira nostalgija za starim, dobrim vremenima.

  Glazbeno, to je čistokrvni izdanak američkog heartland rocka u maniri Brucea Springsteena, Toma Pettya i Stevea Earlea iz doba “Copperhead Road”, samo malo pitomija verzija temeljena na akustičnim gitarama u stilu The Eaglesa. Obilato korištenje instrumenata poput violine, pedal steel gitare i usne harmonike doprinosi americana ugođaju.

  Muziku podržava

  Također, za razliku Springsteena koji je svoje nostalgične uspomene često znao ispričati sa dozom otriježnjujućeg realizma, Costner, Coinman i društvo ne prestaju sanjariti romantične snove svoje generacije tinejdžera iz ludih sedamdesetih godina prošlog stoljeća o širokim prostranstvima kojima jezde u slavnim američkim automobilima.

  To je ona ista vrsta nostalgije za američkim snom i tradicionalnim moralnim vrijednostima koja se može osjetiti u filmovima koje je Costner režirao poput “Ples s vukovima”, “Poštar” ili “Divlja prostranstva”. Kroz pjesme se nižu slike američkih mitova: mala napuštena mjesta, stari auti, NASCAR, bejzbol, itd. Ukoliko se uspijete pronaći u toj vrsti emocija, mogli biste uživati u ovom albumu, u suprotnom bi vam mogao zvučati previše sjetno i mlako.

  Sve pjesme su srednjeg tempa, s melodijama koje vam odmah zvuče poznato, kristalnom produkcijom i ugodnim Costnerovim glasom. Sve to “Untold Truths” čini idealnim albumom koji svira u podlozi dok vozite, međutim pjesme ipak ne dosežu kvalitetu koja bi ih izdigla iz prosjeka žanra kojem pripadaju.

  Možda bi bendu bolje pristajalo ime Kevin Costner & Old West, jer pjevaju o Americi kakva postoji još samo u starim filmovima, a i zvuk albuma ostao je u vremenu od prije dvadeset, trideset godina.

  U vremenu kad se filmske zvijezde štuju poput modernih božanstava, “Untold Truths” pokazuje i da je glazba puno neposredniji medij od filma, jer Costner i društvo zvuče prilično skromno i prizemno, te je jasno da ovu glazbu rade primarno za svoj gušt.

  Muziku podržava