Neočekivano dobar, cjeloviti live show

  1018

  AFI

  I Heard A Voice - Live From Long Beach Arena

  dvd

  Datum izdanja: 20.02.2007.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Prelude 12/21
  2. Girl’s Not Grey
  3. The Leaving Song Pt. 2
  4. Summer Shudder
  5. Kill Caustic
  6. The Days Of The Phoenix
  7. Endlessly, She Said
  8. A Single Second
  9. The Missing Frame
  10. Bleed Black
  11. Silver And Cold
  12. Dancing Through Sunday
  13. This Time Imperfect
  14. Death Of Seasons
  15. Totalimmortal
  16. Love Like Winter
  17. God Called In Sick Today
  18. Miss Murder

  Prvo što mi je upalo u oči prilikom analiziranja ovog DVD-a bila je prepuna dvorana u kojoj je snimljen koncert koji se našao na njemu. Ne mogu reći da mi to nije drago, obzirom da A Fire Inside doživljavam jednim od simpatičnijih američkih bendova, ali, doista nisam očekivao da uživa tako veliku popularnost, bez obzira što dolaze upravo iz Kalifornije, gdje su i svirali ovaj koncert.

  Očito je da su posljednja dva albuma “Sing The Sorrow” i “Decemberunderground“, daleko više nego pet ranijih, napravila svoje, što se najbolje vidi u bonus sadržaju, gdje se razgovora s njihovim, uglavnom dosta mladim fanovima, koji su prepuni velikih dojmova o svojim ljubimcima. Za koje, onako usput rečeno, čisto sumnjam da slušaju AFI od njihovih početaka, odnosno otprije petnaestak ili nešto manje godina.

  Uz standardne interviewe s članovima benda, njegovim obožavateljima, prijateljima te live fotkama, dodatni sadržaj niti ovdje ne nudi nešto previše zanimljivo, pa se bolje usredotočiti na onaj glavni dio, koncert snimljen 15. rujna prošle godine u Long Beach Areni, pred maksimalno napaljenom publikom, koja očito jako dobro poznaje noviji epertoar svojih ljubimaca.

  Dakle, osim što snima vrlo dobre albume, AFI je jednako dobar, ako ne još i bolji bend uživo, i, da to odmah kažem, svi koji ga vole, ovaj bi disc obvezno trebali imati. Jer, četvorica muzičara na bini, gdje u svim segmentima dominira bijela boja, ‘ginu’ za svaku pjesmu, izbacujući iz sebe nevjerojatnu količinu energije, akumuliranu u njihov vrhunski ‘stage acting’, te isto tako u vokalno-instrumentalne varijacije. Kako individualne, tako i stopljene u cjelinu. A one su, nema nikakve sumnje, iznadprosječne i vjerojatno jedan od glavnih razloga što AFI ima ovako veliku potporu u svojoj, na njihovu sreću, velikoj zemlji.

  Muziku podržava

  Uza sve to, odnos između membera i publike također je na vrlo visokoj pozitivnoj razini. Jednostano – kemija je obostrana. A to je ipak jedna od najvažnijih stvari na koncertima, koja ovdje apsolutno nije zakazala.

  Od muzičkih individualnih vrijednosti, posebno su impresivne one gitarističke, koje su izuzetno snažne i nekako u većini slučajeva djeluju daleko više metalno nego na studijskim albumima. Također, istina je da bi nešto bogatija ponuda instrumetalnih izvedbi malo upotpunila cjelokupan dojam, međutim, i ovo što je prikazano, za svaku je pohvalu. Isto kao i ton i slika, koji su vjerodostojno iz dvorane preneseni na medij.

  Zaista su AFI-ji majstorski odsvirali svoju kompleksnu muziku, u kojoj se miksaju rock, metal, HC, gothic, industrial i punk, a možda i još ponešto. Vrlo energičan, bombastičan show, mora se priznati. Show u kojem su uglavnom odsvirani hitovi sa zadnja dva, gore spomenuta albuma, što je potpuno razumljivo.

  Onima koji ih vole, njihovi će naslovi reći odmah što mogu očekivati od DVD-a, dok oni kojima ništa ne znače, ostat će ravnodušni i na istoj razini razmišljanja o ovom, stvarno dobrom bendu.

  Muziku podržava