Neočekivano dobar album prvijenac

  8232

  Connect

  Prvo pa muško

  Datum izdanja: 14.11.2005.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Prvo pa muško
  2. Na na na
  3. Drkajtez
  4. Privatni video
  5. Koga ona voli? feat. General woo
  6. Kad smo bili klinci
  7. Brige ugasim pjesmom
  8. Chagay
  9. Vuglji, vuglji feat. D. Gobac
  10. Kako je u vašem gradu feat. Vip
  11. Nebo
  12. Super par
  13. Kiki
  14. Poziv doma
  15. Preko grane feat. Smile Provokator
  16. Klade
  17. Jeebena
  18. Ako umrem sutra

  Uzet ću si slobode, pa malo izložit neka svoja razmišljanja prije nego što baš precizno pređem na recenziju ovog albuma. Upravo sam naletio na jednu recenziju baš ovog albuma, sažetu u 3-4 rečenice te ‘urešena’ najnižom mogućom ocjenom. Često se događa da kritičari, pogotovo oni koji se u startu ne određuju na jednu vrstu glazbe, već šaraju po čem got stignu, znaju malo izgubiti. Potpuno je jasno da, iako postoje TBF i Edo Maajka, oni nisu mjerilo po kojem se gledaju svi ostali hip-hop albumi.

  Iskreno, Edo Maajka, iako sjajan, ipak je malo precijenjen, a ako ćemo o TBF-u, oni su svakim svojim albumom sve dalje od glazbe koja se smatra hip-hopom, pa čak ni oni sami svoju glazbu ne žele (i ne mogu) žanrovski odrediti. Koje je to bitno mjerilo koje dijeli dobar hip-hop od onog lošeg? Prvenstveno, tekstovi bi trebali biti najbitnija stavka, s tim da ne očekujem da mi itko popuje, već da ispriča svoju priču, bilo tužna, šaljiva, ljubavna il već nešto četvrto.

  A ovdje je bitna stvar u hip-hopu uvijek bila da ispričaš svoje doživljaje i opisuješ svoj život, tj. uvijek se cijenila autentičnost tekstova. Drugo, potrebna je i glazbena podloga, koja će u nekad služiti i za ‘skrivanje’ kvalitete tekstova, a ponekad tek popratit i istaknut rime. E sad, bez opterećenosti nekakvim usporedbama s gore spomenuta dva velika domaća hip-hop acta, preći ću na recenziju samog albuma.

  Muziku podržava

  Connect je mladi hrvatski četverac osnovan još 2001. godine i sastoji se od četiri člana: Dragi, Jura Blaze, Buraz Sel. i Shalla, koji je ujedno glavni producent albuma. Da odmah skratimo, ovaj album nije neko veličanstveno glazbeno-umjetničko dostignuće, ali niti je s tom namjerom snimljen niti bi to, u krajnjoj liniji, trebao biti. Ovdje se radi o prilično simplističkim rimama, ali uglavnom pogađaju na ‘pravo mjesto’, a i odabirom tema privući će sigurno velik broj slušatelja. Priče su realne i očito je da opisuju njihove doživljaje i preokupacije koje su u većem dijelu istovjetne ciljanom slušateljstvu, dakle pretežno tinejdžerima i mlađoj hip-hop publici.

  Glazbena podloga funkcionira odlično, što djelomično duguju i već etabliranom domaćem producentu Kooladeu, koji je koproducirao i umikasao većinu albuma. Hitova definitivno ima: “Vuglji , vuglji” s Davorom Gopcem već se vrti na radio postajama i TVu, a u principu se radi o svojevrsnom pandanu “Čarobnoj fruli” Bolesne braće. Nadalje, pjesme poput “Na na na“, “Kad smo bili klinci“, “Nebo” i “Kiki” lako je zamisliti kako vas bombardiraju iz klupskih zvučnika. Nekoliko ‘ozbiljnijih’ pjesama poput “Brige ugasim pjesmom” i “Ako umrem sutra” također funkcioniraju sasvim solidno. Naravno da ima i minusa.

  Neke su pjesme isforsirane (npr. “Jeebena“, “Chagay“) i komotno su mogle biti izbačene iz završne verzije albuma, ali ionako smo navikli da hip-hop album ‘mora’ navući 70-tak minuta trajanja kako god bilo. Druga je velika zamjerka što nigdje nisu navedena imena pjesama iz kojih su izvučeni sampleovi (a ima ih), što je praktički krađa koja se ne tolerira u glazbenoj industriji. Ali, kako i sami znate, hrvatsko (i općenito ‘istočno’) glazbeno tržište ima neka sasvim svoja pravila.

  Da sumiram, “Prvo pa muško” solidan je album. Uvijek će biti nerealnih očekivanja i ljudi koji će govoriti kako ovakav glazbeni uradak nema nikakvu ‘vrijednost’, ali zar je stvarno tražiti duboke misli i ideje od hip-hopa kada je više nego očito da se to ne traži u nekim, kritičarima puno milijim žanrovima kao što su rock ili pop (pritom imajte na umu razliku između popa i zabavne glazbe). Naravno bilo je i boljih domaćih hip-hop albuma, ali bilo ih je još više gorih.

  Foto: www.aquarius.hr

  Muziku podržava