Neobična glazba za obične smrtnike

  1869

  ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead

  Tao of the Dead

  Datum izdanja: 04.02.2011.

  Izdavač: Century Media / Dallas Records

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Introduction: Let’s Experiment
  2. Pure Radio Cosplay
  3. Summer of All Dead Souls
  4. Cover the Days Like a Tidal Wave
  5. Fall of the Empire
  6. The Wasteland
  7. Spiral Jetty
  8. Weight of the Sun (or the Post-Modern Prometheus)
  9. Pure Radio Cosplay (Reprise)
  10. Ebb Away
  11. The Fairlight Pendant
  12. Tao of the Dead Part Two: Strange News From Another Planet

  Većina ljudi kad čuje Texas, prve asocijacije su im tipa tipični rednecksi, vrućine, kaktusi, Chuck Norris teksaški rendžer i slične stvari, dok je meni to sve češće (izuzev navedenih) dobra mjuza.

  Bend zanimljivog, ali i predugačkog imena …And You Will Know Us by the Trail of Dead samo je još jedan u nizu koji potvrđuje moju tezu o odličnim rockerima u toj saveznoj američkoj državi što su novim, sedmim po redu albumom “Tao of the Dead” samo i dokazali.

  Za ovu prigodu, bend je malo promijenio pravila snimanja, zadali su si rok od deset dana, smanjili postavu na četiri člana i na dvije glazbene ljestvice zbog čega su i podijelili album na dva dijela, prvi dio od jedanaest pjesama nazvan je “Tao of the Dead”, dok je završna pjesma “Strange News From Another Planet” drugi dio koji se zapravo sastoji od pet skladbi.Ono što odmah pada u oko je odličan vizualni dio albuma. Već dugo nisam vidio toliko inspirirane crtarije po omotu s nizom stripova i karikatura, pa su me već samim tim dijelom ‘malo kupili’. Tad je došao na red i ubačaj CD-a u liniju, te je oduševljenje samo raslo.

  “Tao of the Dead” zvuči gotovo kao neka rock opera s nizom prekrasnih progresivno-alternativno-rockerskih dionica koje su upakirane u vrlo psihodelične melodije što slušatelja drži opuštenim tijekom cijelog izdanja. Čak niti spomenuta posljednja šesnaestominutna “Strange News From Another Planet” nije dosadna i nije upala u pretenzije kako to ponekad zna biti s toliko dugačkim pjesmama.

  Muziku podržava

  Drugim riječima, ovaj album obiluje tonovima ponajprije inspiriranih bendovima poput The Beta Band (i njihovim nastavkom The Aliens), Pink Floydima i The Who pomiješanim s alternativom kakvu pruža recimo Incubus. Sve je popraćeno vrlo moćnim glazbenim zidom što razvaljuje na prvu.

  Kod ovakvih cjelovitih i kvalitetom ujednačenih albuma teško je izdvojiti neke favorite ili podbačaje, ali očito je da su neke pjesme rađene da budu eventualni singlovi poput “The Wasteland” i najavnog singla “Summer of All Dead Souls” dok su u ostalima mnogo slobodniji i raznolikiji, kao da su si htjeli dati mali glazbeni odušak. Da barem njihov slučaj prati i više glazbenika, tada bi mnogi albumi bili mnogo bolji…

  Koristeći mnoge različite utjecaje u glazbenom, tekstualnom i vizualnom dijelu, …And You Will Know Us by the Trail of Dead novim su albumom pogodili točno tamo gdje treba, u srž progresivno alternativnog zvuka sa zaraznim psihodeličnim melodijama koje će slušatelja ostaviti bez daha tijekom neprestanog preslušavanja “Tao of the Dead”.

  Razina adrenalina skače zbog cjelokupne nesmiljene buke koju bend proizvodi, ali ima i totalno drugačijih zvukova, skoro akustičnih, što dinamički pospješuje prohodnost albuma, pa ne vidim kako bi se netko mogao zadržati na ovom albumu samo jednom…

  Muziku podržava