Nema tu grešaka, ovo nije spam

  1550

  Dogma

  Error.Spam

  Datum izdanja: 07.11.2012.

  Izdavač: Dogma.com

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sam
  2. Trudiš se da budeš
  3. Pusti pusti sve
  4. Ja želim biti to što jesam
  5. Dok te gledam
  6. Walls
  7. Sve je odjednom jasno
  8. Ti sebe znaš najbolje
  9. Trenutak spoznaje
  10. I nakon svega

  2012. bila je odlična godina za legalan download hrvatskih albuma. Ne znam kada je više albuma bilo ponuđeno preko raznih servisa jer je očito da manji bendovi nemaju nikakvu zaradu od prodaje CD-a. “Error.Spam” jedan je takav album.

  Dogma postoji već godinama i godinama. U početku karijere bili su vrlo nabrijani bend koji je pokušavao mnogo toga, a nakon dugogodišnje pauze vratili su se odličnim plesno-rockerskim albumom “3” gdje su pokazali da su sazrjeli kao bend. To sazrijevanje se vidi još bolje na ovom albumu.Sugrađani iz Pule, East Rodeo, očito postaju sve cjenjeniji bend. Osim što im albumi pobiru odlične kritike, to se vidi i po sve češćim gostovanjima braće Sinkauz kod drugih autora. Ovdje je uskočio Nenad i možemo reći da se to dosta jasno i osjeća u dobrom dijelu albuma, jer je “Error.Spam” kompleksniji u odnosu na ‘trojku’.Ta djelomična kompleksnost smanjila je broj radiofoničnih pjesama, ali kako su Dogmaši ispočetka odlučili biti izvan gabarita, album su izdali bez pomoći diskografa, pa to i nije neki problem jer će im suradnja sa soundsetom pomoći u tome.

  Priče o hrvatskim Franz Ferdinand baš i ne stoje. Dok Škoti iz takta u takt pucaju plesne ritmove, Dogma ipak ima mnogo širi spektar utjecaja koji pokazuju u svojim pjesmama, a klasičnim franzferdinandovskim forama pribjegavaju tek povremeno. Ovaj album ima mnogo laganijih, hermetički zatvorenijih pjesama koje pokazuju možda budući smjer kojim će bend krenuti.

  Muziku podržava

  Uvodna “Sam” kao da je ‘ukradena’ EKV-u, “Trudiš se da budeš” zvuči kao suradnja Franz Ferdinand (Dogma) s reperom (ne soul pjevačem) Plan B-om (Saša Antić iz TBF-a), najavni singl “Ja želim biti to što jesam” već je napravio svoj dio posla, dok “Walls” pokazuje bend u sasvim novom izdanju jer spomenuta skladba teži jazzu i otpjevana je ženskim vokalom (Jasmina Makota) na engleskom jeziku.

  “Error.Spam” svakako je korak naprijed u odnosu na ‘trojku’. Na njoj se bend nije libio riješiti svih zapreka koje su ih morile, pa su slobodnije krenuli u stvaranje novi pjesama. Plesne pjesme su plesne pjesme i svaka od njih mogla bi postati hit da ima malo više hrabrosti od radio i TV urednika, dok laganice pokazuju sav spektar šarma koji Doma posjeduje.

  Pjesme poput već spomenute “Walls” ili “Dok te gledam” imaju snagu postati neke od najjačih balada posljednjih godina, ako im se to dopusti, a eksperimentima su dodatno ojačali svoj zvuk što se najbolje osjeća u dodavanju reperskih dionica gdje Saša ne zvuči samo kao marketinški trik.

  Lijepo je živjeti u današnje vrijeme kada imamo stvarno pregršt odličnih bendova koji mogu iznenaditi svakog trenutka, samo nije dobro što oni ne mogu živjeti od toga. Kratki hvalospjevi u vrijeme recenzija nisu dovoljan podstrek da se promijeni stanje na sceni, pa su ovakvi bendovi često nezasluženo zapostavljani. Šteta, jer kroz studijske albume Dogma je pokazala da se može nositi s bilokakvim zaprekama, od jazziranih skladbi, preko plesnog rocka i pop punka do elektronike. Je li još tko toliko sigurno baratao svime time u samo četiri albuma!?

  Muziku podržava