Nema instant hitova, ali zato imamo dobar album

  1780

  Kaiser Chiefs

  Education, Education, Education & War

  Datum izdanja: 31.03.2014.

  Izdavač: Fiction Records / Universal Music

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Factory Gates
  2. Coming Home
  3. Misery Company
  4. Ruffians On Parade
  5. Meanwhile Up In Heaven
  6. One More Last Song
  7. My Life
  8. Bows & Arrows
  9. Cannons
  10. Roses

  The Future Is Medieval” je trebao biti revolucija, a ispao je teži debakl, kako po pogledu metode ‘izaberi svoj album’, tako i po samim pjesmama koje su još jednom dokazale da je sve nakon “Ruby” vrlo zaboravljive prirode.

  Education, Education, Education & War” je zaokret u karijeri benda, čak bih se usudio i reći vrlo veliki zaokret. Nema više tu kemijanja s načinom objavljivanja albuma, nema tu više iritantnih synthova, nema više Nicka Hodgsona, ali ima ozbiljnijih tema, melodija i velikih refrena kakvi su im nedostajali na posljednjim radovima, te jači marketing (primjera radi Ricky je jedan od sudaca u The Voiceu).

  Sad se može postaviti pitanje kako je uopće bend opstao sve te godine i to gotovo cijelo vrijeme kao jedan od pretendenata na titulu najboljeg britanskog benda mlađe generacije? Odgovor je vrlo jednostavan i imali smo ga prilike vidjeti u našim krajevima već nekoliko puta, a to su live nastupi gdje Kaiser Chiefsi spadaju među najbolje.Vratimo se na novi album dugačkog naziva kojem su pjesme prave britpoperske, moćne, radiofonične i prije svega ogromnih refrena, ozbiljnijeg zvuka u kojem gotovo da i nema back vokala koji su ranije znali nositi skladbe, a ono što je najupečatljivije jest da su synthovi posloženi u svrhu melodije, a ne da svojim tonovima rastjeruju publiku.

  Time smo dobili spektar vrlo dobrih i ujednačenih pjesama od kojih je jedna od ranije objavljenih pjesma “Bows & Arrows” najgora na albumu, dok je za glavni singl koji predstavlja album izabrana “Coming Home” koja spada među najbolje pjesme koje je bend napisao do današnjeg dana.

  Muziku podržava

  Kaiser Chiefs su se oduvijek činili kao odlična škvadra koja se probija svojom simpatičnošću, a sad nakon petog albuma možemo reći da su odrasli i sazrijeli. Istina je da na novom albumu nema instant hitova kao na prvijencu, ali višeslojnost pjesama dokazuje da se kroz njih može mnogo toga vidjeti i osjetiti, odnosno da prate što se događa s ljudima oko njih (uvodna “The Factory Gates“).

  Nakon dugo vremena (osim ako ne spominjemo koncerte) s “Education, Education, Education & War” možemo reći dosta pohvala na račun petorke iz Leedsa. Možemo reći da su se vratili, možemo reći da su odrasli, možemo reći da su sazrijeli, možemo reći da su konačno uspjeli složiti vrlo solidan album… Konačno sve to možemo jer je upravo “Education, Education, Education & War” najbolji album u karijeri benda, nakon već legendarnog “Employment”.

  Muziku podržava