Nelly se potvrdila kao glazbenica koju je teško ignorirati

  2123

  Nelly Furtado

  Folklore

  Datum izdanja: 25.11.2003.

  Izdavač: Dreamworks / Aquarius Records

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. One-Trick Pony
  2. Powerless (Say What You Want)
  3. Explode
  4. Try
  5. Fresh Off The Boat
  6. Forca
  7. Saturdays
  8. Picture Perfect
  9. The Grass Is Green
  10. Build You Up
  11. Island Of Wonder
  12. Childhood Dreams

  Nelly Furtado je simpatična i zgodna djevojka s ogromnim muzičkim potencijalom koji joj je osigurao opstanak i nakon prvog hita, za razliku od mase drugih današnjih ženskih ‘zvijezda’, koje vrlo brzo ‘sagore u atmosferi’ muzičke industrije. Prva Nellyjna pjesma koju sam čuo i koja mi se čak i svidjela, bila je “I’m Like A Bird”, zgodna, vesela pjesmica, vrlo plesna i pjevna, koja je Nelly osigurala ulazak u svjetski muzički vrh, te je uz hitove “…On The Radio” i “Turn Off The Light” osigurala albumu “Whoa Nelly” platinastu nakladu. Četiri godine nakon debitantskog albuma, Nelly izdaje album “Folklore“, koji je još originalniji i inventivniji od prvijenca.

  Uspjela je dance muzici dati neki smisao i srž. Ona nije bila zadovoljna sa klasičnom dance muzikom, za koju su tipični plesni ritam, zarazni refren, te funky klavijature. Ta vrsta glazbe je za nju bila prazna i dosadna, pa ju je Nelly začinila hrpom narodnih instrumenata i izričaja, te tekstom kojim je uspijela izraziti svoje osjećaje kroz pjesme.

  Naravno Nellyjna glazba nije dance glazba, iako nam ritam ostavlja takav dojam. U njenim pjesmama na abumu “Folklore” jako se vidi da Nelly otkriva svoje korijene, te obilato koristi svjetsku narodnu muziku.

  Šarolikost instrumenata i vokalnih stilova je stvarno zapanjujuća. Na albumu uključuje brazilsku legendu Caetana Velosa i Kronos quartet, te u singlu “Powerless” afričke udaraljke i banjo, koji daju toj pjesmi vedar i prkosan prizvuk. Pjesma “Saturdays” inspirirana je Nellyjnim srednjoškolskim poslom u hotelu, a izvedena je samo na akustičnoj gitari, s vokalom.

  Muziku podržava

  Picture Perfect” je pak potpuno drukčija pjesma, lijenog ritma, te zamamnih blues rifova na električnoj gitari, koja jednostavno zvuči vrlo opuštajuće i meditativno. Ali najviše se napredak vidi na Nellyjnim vokalnim sposobnostima, kojima istražuje mogučnosti svog glasa, te zvuči puno toplije, te više u vodama soula, za razliku od prvog albuma koji je više vokalima vukao na r’n’b.

  Nelly je u svakom slučaju postala glazbenica koju je teško ignorirati, a vrlo je ugodno slušati njenu optimističnu i vedru muziku. Moja preporuka svakome!

  Muziku podržava