Neki novi(ji) At Vance

  731

  At Vance

  Facing Your Enemy

  Datum izdanja: 27.04.2012.

  Izdavač: AFM Records / Trolik

  Žanr: Hard Rock, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Heaven Is Calling
  2. Facing Your Enemy
  3. Eyes Of A Stranger
  4. Fear No Evil
  5. Live & Learn
  6. Don’t Dream
  7. See Me Crying
  8. Saviour
  9. Tokyo
  10. March Of The Dwarf
  11. Fame And Fortune

  U svojoj je povijesti jedan od brojnih izdanaka poznate i priznate njemačke power metal škole, skupina At Vance, osnovana 1998. godine pod imenom Centers, uredno izdavala sasvim pristojne albume. Počevši od “No Escape” (1999.), s aktualnim “Facing Your Enemy” dogurala je do brojke devet.

  Kompletnu karijeru benda obilježio je gitarist/klavijaturist i glavni kompozitor Olaf Lenk, dok se ostatak ekipe nekoliko puta mijenjao. Uključujući i mnogima najvažnija lica, pjevače, pa je tako Oliver Hartmann u bendu bio od 1998. do 2003., sljedeće četiri godine pjevač je bio Mats Levén (Krux, Adagio, Yngwie J. Malmsteen, Therion…), a preostalih pet Rick Altzi.

  At Vanceov sound prešao je put od početnog, tipičnog njemačkog power metala preko onog sa značajnijim utjecajima ‘true-heavya’, da bi s aktualnim izdanjem doživio gotovo potpunu transformaciju, pa se tako o njemu sada gotovo i ne može pričati u kontekstu heavy ili bilo kakvog metala. Naime, At Vance je danas (naj)više hard rock bend, kombinacija zadnje, reformatorske faze Rainbowa i Cornerstonea, u kojima je značajnu ulogu imao pjevač Doogie White, koji s Rickom ima dosta dodirnih točaka, te ranih albuma Masterplana.

  Ono što je cijelo vrijeme ostalo konstanta duboka je, neoklasičarska atmosfera s ugodnim, mirnim, plutajućim klavijaturama, dok se kompletan sound smekšao, s tek ponekim agresivnijim momentima koji se mogu povezati s ranijim izdanjima. Sound djeluje dosta prirodno, svježe i snažno, prepun je tečnih i pamtljivih gitarskih melodija, himničnih refrena, umjerenijih ritmova, potentnih vokala, a iz hard rock okvira povremeno ga izvlači koji agresivniji riff, jake, raznovrsne i dinamične solo dionice, te izrazito nabijeni bubnjevi, koje je odsvirao Casey Grillo iz Kamelota.

  Muziku podržava

  Heaven Is Calling” energičnija je pjesma s kontroliranim tenzijama, a “Facing Your Enemy” ima tamniju atmosferu i rock riffove nalik na rane Bryana Adamsa. “Don’t Dream” atmosferska je balada s protočnim klavijaturama, dubokim basevima i mirnim vokalima, “Things I Never Needed” još je emotivnija, akustikama obilježena balada, a u paleti srednjeritmičnih hard ‘n’ heavy pjesama izdvajaju se “See Me Crying” i “Tokyo“.

  Tako je ispalo da je kompilacija “Decade” (2010.) bila više od pukog okupljanja najpoznatijih pjesama na jednom mjestu i proslave prve okrugle obljetnice. Jer, album “Facing Your Enemy” mogli bismo nazvati novim početkom At Vancea, početkom koji je krenuo u dobrom smjeru, koji bi na ispravnom putu, poznavajući ovaj bend, mogao ostati duže vrijeme.

  Muziku podržava