Nego što je ako nije romantika

  1182

  Tony Bennett

  Isn't It Romantic

  Datum izdanja: 03.02.2012.

  Izdavač: Concord / Universal Music

  Žanr: Jazz, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Make Someone Happy
  2. Isn’t It Romantic
  3. As Time Goes By
  4. My Foolish Heart
  5. I Could Write A Book
  6. Days of Wine And Roses
  7. Dream Dancing
  8. The Touch of Your Lips
  9. Lover
  10. But Beautiful
  11. Young and Foolish
  12. We’ll Be Together Again
  13. My Romance
  14. Lucky To Be Me
  15. Life Is Beautiful

  Čak i površnijem poznavatelju pop-muzike ime Tony Bennett ne predstavlja problem. Čovjek ima preko 60 godina dugu karijeru, vole ga ‘svi’, a najmanje zainteresiranima usjekao se u pamćenje po tome što je pokojna Amy Winehouse svoju zadnju snimku napravila upravo s njim.

  Isn’t It Romantic” kompilacija je iz razdoblja kad ga nisu znali i oni koji su ga znali, odnosno, kad je diskografski bio ‘potonuo’ – bilo je to sredinom sedamdesetih, kada ne samo da nije imao hitove na top-listama, nego i probleme s diskografskim kućama, tako da je većinu ovih radova snimio za svoju etiketu Improv, koja je imala velike poslovne probleme i na kraju izdahnula.Ipak, snimke su otkupljene, i sažetak poznatih radova iz manje poznate Bennettove faze je pred nama. Snimke su ‘skinute’ s albuma “Sings Rodgers and Hart Songbook”, “Life Is Beautiful”, “Tony Bennet/Bill Evans Album” i “Together Again”, koji su uglavnom ignorirani u vrijeme svog inicijalnog objavljivanja, što zbog problema u distribuciji, što zbog toga jer su tada ipak puhali neki drugi vjetrovi (punk, disco, soft-rock). Navedeni se albumi u cijelosti mogu nabaviti kao box set “Complete Improv” i kao “Complete Tony Bennett-Bill Evans Recordings”.

  U sadašnjem kontekstu ova, manje poznata Bennettova faza je zanimljiva: s tridesetak godina pjevanja iza sebe, on je bio u situaciji da opet mora ‘povući’ i vratiti se tamo gdje pripada, tako da su mu izvedbe strastvene, izražajne i natopljene golemim iskustvom. Dio je pjesama u konfiguraciji glas-glasovir, dok je dio snimaka načinjen u suradnji s diskretnim bendom.

  Bennett u paru s Billom Evansom daje dojmljive boje poznatim američkim šlagerima, a i orkestralni aranžmani su dirljivi. Teško je Bennettu ne skinuti kapu na emotivnom, ali nikad histeričnom ili prenaglašenom pjevanju čime je svojevremeno zaradio čak i priznanje Franka Sinatre, momka inače nesklonog slatkorječivim izrazima.

  Nedostaci ove kompilacije su u tome što, iako je vrijedno čuti Bennetta kako pjeva, ova kolekcija ne nudi ništa novo, a s druge strane, uživanje u Bennettovom glasu, Evansovom glasoviru i orkestralnim aranžmanima može pokvariti ne pretjerano pažljivo očišćene snimke. Zvuk je mutan, skučen i nejasan, što teško može zadovoljiti ikakve kriterije u 2012. godini, jer slušanje s CD-a ostavlja dojam kao da slušamo neku pretjerano izrabljenu audiokasetu. Sve skupa nije esencijalno, ali djelovanjem moderne tehnologije to se da promijeniti.

  Muziku podržava