Ne, nisu klonovi već pravi Ash!

  1806

  Ash

  Meltdown

  Datum izdanja: 24.05.2004.

  Izdavač: Infectious / Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Meltdown
  2. Orpheus
  3. Evil Eye
  4. Clones
  5. Starcrossed
  6. Out Of The Blue
  7. Renegade Cavalcade
  8. Detonator
  9. On A Wave
  10. Won’t Be Saved
  11. Vampire Love
  1. Meltdown
  2. Orpheus
  3. A Life Less Ordinary
  4. Evil Eye
  5. Clones
  6. Starcrossed
  7. Out Of The Blue
  8. Renegade Cavalcade
  9. Detonator
  10. On A Wave
  11. Won’t Be Saved
  12. Vampire Love
  13. Darkside Lightside
  14. Burn Baby Burn

  Prvo sam mislila da je “Girl From Mars” vrhunac svemira. Onda se pojavio “A Life Less Ordinary”, pjesma sa soundtracka istoimenog filma (znate ono kad anđeli spoje Cameron Diaz i Ewan McGregora!), a onda je 2001. izašao njihov genijalan album “Free All Angels”, koji je osvojio pop javnost i tinejdžerski svijet.

  2004. je, a Tim Wheeler i dalje odnekud izvlači divne melodije – novi album Asha zove se “Meltdown“, a limited edition izdanje sadrži dvostruki CD-e na kojem se nalazi i bonus live album sa snimkom njihovog koncerta sa turneje po Velikoj Britaniji u proljeće ove godine.

  Tim, Charlotte, Mark i Rick opet su žestoki i gitare su im opake, a Timov glas i dalje vas tjera da vrištite svaki put kad ga čujete. Album je navodno bio inspiriran njihovim boravkom u Americi, a vidi se da su i oni nekad davno bili inspirirani Nirvanom i Guns N’ Roses. Snimali su u LA-u, producent je bio Nick Raskulinecz, poznat po radu sa Foo Figtersima i System Of A Down, a rezultat je bio odmak od brit-pop zvuka i povratak gitarama.

  Muziku podržava

  Naslov albuma ujedno je i naziv prve pjesme koju je Tim napisao nakon što je u veljači 2003. sudjelovao na Peace-maršu, antiratnom prosvjedu koji je okupio više od dva milijuna ljudi. Stihovi govore sve: “The witch doctors and the politicians, they rule by fear and try to keep us down, but they can’t see that these conditions will spark the fury of the uderground. I see it on the global transmission, it’s almost ready to overload, I see a dark apocalyptic vision, one minute now the world is gonna explode“.

  Prvi singl skinut s albuma je “Orpheus“, a iako ovo nije album potencijalnih hit-singlova, zasigurno će vam se svidjeti još i “Evil Eye”, “Detonator” i “Vampire Love”, tipična ashovska pjesma.

  Na drugom disku nalaze se sve pjesme sa “Meltdowna”, obogaćene odličnom izvedbom “A Life Less Ordinary” te nešto manje dobro otpjevanom “Burn Baby Burn” s albuma “Free All Angels”. Šteta samo što koncert nije zvučno zapisan u cjelosti, ovako se vidi da je ‘rezan’ pa zahtjevnom slušatelju to malo para uši. Ono što mi se ne sviđa je da su pjesme na live albumu odsvirane istim redoslijedom kao što su i pjesme na “Meltdownu”, pa imate osjećaj da se koncertna izvedba uopće ne razlikuje od studijske. U knjižici koja ide uz CD naći ćete zgodan prolog pod nazivom “The Grapes Of Ash“, kao i tekstove novih pjesama.

  Zanimljivo je da se jedna pjesma zove “Clones“, ne znam da li je to zbog toga što su im kritičari prigovarali da im pjesma “Candy” sa “Free All Angels” zvuči kao klon Robbie Williamsa, ali ovim albumom definitivno su pokazali da nisu ničiji klonovi.

  Muziku podržava