Nažalost ‘nevidljiva’ scena Balkana

  1164

  Balkan Under The Radar: The Invisible Scene

  Kompilacija

  Izdavač: Black Planet Records

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Figurative Theatre – Kolektivno Nesvesno
  2. Velibor Nikolić – N.A.R.K.O.
  3. Tearpalm – 120 Days Of Sod Off (Rogue Bareback Mix)
  4. Bitipatibi – Teget
  5. There. – Where The Magic Happens
  6. Monami – I Am Leaving So I Could Comeback Again
  7. Gardanel Feat. Markiza – Upload (Nati Remix)
  8. Paydo Komma – Dijagnostičarska
  9. The God – 1st D-Mension After Life
  10. Kleimor – 2nd Birth
  11. Mizar – Svjat Dreams (Dark Demo Version)
  12. Katabazija – Neka Ih!
  13. Nebo Je Crveno – Zgrade I Ulice
  14. Fantodrom – Program
  15. Zartzinfect – G Pesma
  16. Third I – Phantom Of Liberty (Director’s Cut)
  17. Atom/Output – Spread
  18. I Am Kiwi Eat Me – Ghost Spirit
  19. Xiqhhyiecryn – T T Ttt Tttt Tt
  20. Mad & Alg0rh1tm – Lunar Conspiracy
  21. Disorb – N-Ergy
  22. Nati – Apocalation
  23. Monofonik – Vatra
  24. Coco Schwab – Cursor To End
  25. Raven – Cold Feelings
  26. Crocodile Tears Ft. G6 – Wheel (For Tearpalm)
  27. Ж – We Are All Doomed But Anything Is Possible

  Ono što radi OSA Media iz Labina u Hrvatskoj, ne tako davno osnovani Black Planet Records s juga Srbije pokušava s kompilacijom alternativne glazbe jednostavno nazvane “Balkan Under The Radar: The Invisible Scene”.

  Naslov i više nego dobro govori o čemu je riječ, to je kompilacija bendova s regionalne ex-yu scene (najviše ih ima, logično, iz Srbije, dok Slovenci nisu dali niti jednu skladbu) koja iznimno teško dolazi do medijskog prostora, pa često bude zacementirana na marginama. Iako tu ima svega i svačega, vrijedi je preslušati jer postoji cijeli niz vrlo zanimljivih autora.Budući da je kompilacija jako dugačka sa čak 27 naslova, jasno je da se na njoj može čuti vrlo raznolika glazba, a većinom sve balansira između alternativnog rocka i elektronike uz manja odstupanja unutar žanrovskih odrednica. Ipak, zajedničko im je to da ćete nešto od ovog na radiju ili televiziji teško čuti.Ne bih htio previše pričati o pjesmama jer da izdvajam nekog možda bi bilo nepravedno prema drugima, a opet pisati o svima, mogla bi ispasti cijela knjiga. Ukratko, album je besplatan i može se legalno downloadati, pa je najbolje da svatko zasebno otkrije izdvođače koji mu najviše odgovaraju. Vjerujem da to neće biti pretjerano teško jer većina pjesama otkriva ljepotu alternativne glazbe, ali ima i nekoliko brojeva koji malo previše umaraju slušatelja.Sve u svemu, “Balkan Under The Radar: The Invisible Scene” je još jedna kompilacija koja pokušava spojiti regionalnu alternativnu scenu jer je i više nego očito da pojedinačno nisu dovoljno jake da iznjedre velike i bitne bendove, a ovako bi se to lakše moglo napraviti širokolepeznom kompilacijom.

  Srbija je zadnjih godina ispromovirala mnoge alternativne rock bendove, a na ovoj kompilaciji su još alternativniji izvođači koji najčešće upliću elektroniku u svoj zvuk zbog čega bih volio nešto ovakvog čuti uživo gdje bi se mnogi od njih mogli i predstaviti. Bio bi to vrlo težak, ali i vrlo zanimljiv projekt, posebno ako bi se ubacilo još pokoje poznatije ime poput Kleimora i Mizara.

  Kod kompilacija iz “Indie United” serije odmah smo u startu imali oznaku ‘vol. 1’, pa se tako nadam da će i ekipa iz Black Planet Recordsa nastaviti s ovakvim izdanjima jer je ponekad i glazbenim novinarima (koji to žele) teško dolaziti do ‘malih’ bendova, pa kako je tad tek prosječnom slušatelju, a ovako se odmah može upoznati pregršt zanimljivog štiva, “Balkan Under The Radar: The Invisible Scene” je zaista vrlo zanimljivo štivo.

  Muziku podržava