Navarro ide dalje, bazični rock nije mrtav

  727

  Navarro

  Kako stvari stoje

  Datum izdanja: 31.12.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Kako stvari stoje
  2. Duhovi
  3. Tonemo
  4. Marioneta
  5. Sunčani sat

  Trojka Navarro dolazi iz podsljemenske zone, a postoje već nekoliko godina.

  I konačno su objavili svoje prvo izdanje u vidu EP-a “Kako stoje stvari“.

  Dečki su imali ugovor s jednim našim eminentnim izdavačem, ali očito je ljubav pukla i prije objave bilo kakvog materijala, pa su lakše mogli iskoristiti svoju kreativnu stvaralačku slobodu kroz ove pjesme. Vrijeme će pokazati koliko je to bio dobar ili loš potez, ali što je tu je, Navarro ide dalje.“Kako stoje stvari” je punokrvni rock album, a zvuk asocira na američku scenu od prije 15-ak i više godina, ponajprije rani Queens of the Stone Age i srednja faza Red Hot Chili Peppersa (kad je Dave Navarro svirao s njima), ali na jedan melodičniji i pristupačniji način. Tekstovi su na hrvatskom i vidi se da su se potrudili da oni budu malo drugačiji i zanimljiviji. Sad, koliko su u tome uspjeli, prepustit ću slušateljima na procjenu.

  Uvodna skladba albuma je naslovna “Kako stoje stvari” i u njoj bend zvuči najbolje. Nekoliko promjena ritma pjesme uz bučne riffove i relativno pamtljiv refren odaju dojam da bi Navarro mogli pružiti vrlo jak album, ali kad ovu skladbu usporedimo s također nedavno objavljenim albumom Clone Agea, jasno je da su sjevernjaci napravili upečatljivije stvari.

  Muziku podržava

  Sljedeća “Duhovi” nastavljaju u sličnom điru kao i prva te se tu najviše približavaju radovima Adastre, samo na nešto alternativniji način, “Tonemo” ima najkomercijalniji štih, nešto što se posljednjih godina trudi raditi Vatra, dok posljednje dvije pjesme odlaze malo više ka progresivnijem dijelu rocka.

  Prvo službeno predstavljanje Navarra pokazuje da bi o Navarru mogli slušati još narednih godina. Njihov zvuk je zanimljiv, ali se vidi da trebaju još malo raditi na pojedinim dijelovima da sve ima glavu i rep. Ovako sada, nekako sam dojma da su neki dijelovi isforsirani (čitaj posljednja skladba “Sunčani sat”), a poneki jači refren također ne bi škodio.

  Ono što je najbitnije, konačno su objavili nešto i skrenuli pažnju na sebe, a nastavkom sviranja po klubovima, povećat će i bazu fanova. Bazični rock nije mrtav, a Navarro pokazuje da postoje mlade nade koji ga mogu držati živim jer ovaj EP je sasvim dobar temelj da mislimo da je to tako.

  Muziku podržava