Navala radijskih hitova

  2250

  Jack Penate

  Matinee

  Datum izdanja: 22.01.2008.

  Izdavač: XL Rec. / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Spit At Stars
  2. Got My Favourite…
  3. Have I Been A Fool
  4. Torn On The Platform
  5. Learning Lines
  6. Run For Your Life
  7. We Will Be Here
  8. Made Of Codes
  9. My Yvonne
  10. Second Minute Or Hour
  11. When We Die

  Kada bi jedini kriteriji za ocjenjivanje albuma bio radiofoničnost, Jack Penate bi za svoj prvijenac zaslužio čistu desetku, no to što barem osam od jedanaest stvari imaju potencijala da postanu punokrvni radijski hitovi (a neke to već i jesu) ne znači puno više od toga da debitant Jack jako dobro kuži što prolazi i čega se publika zaželjela.

  U odličnim omjerima tu je pomiješan suvremeni pop/ska naslijeđe i nekoliko prstohvata rockabillya. Poneke stvari zvuče kao skice nikad realiziranih pjesama The Housemartinsa ili Madnessa, a ako malo bolje poslušate, negdje iz daljine pojavit će se i The Clash, ali cijelom albumu ne nedostaje snažan autorski pečat.

  U osnovi je to plesna i zabavna pop glazba. Energična, vrckava, proljetna, razbarušena i krajnje nepretenciozna. Šteta je što se to ne može reći i za (sve) tekstove. Naime, Jack je sasvim sigurno više glazbenik nego pjesnik i na onim pjesmama na kojima je tekst samo pratnja da ne bismo baš imali instrumental sve funkcionira odlično, ali čim se pokuša dosegnuti neka dubina ili mudrost, gubi se na uvjerljivosti i onaj osnovni duh razigranosti i opuštenosti blijedi.

  Osim toga, nekako mi je nevjerojatno da netko tko se želi iole ozbiljno baviti glazbom ne preže od izražavanja ljubavi sintagmom ‘I love you’. Jack, brate, smisli nešto barem mrvicu originalnije.

  Muziku podržava

  Druga stvar koja mi se ne sviđa je što ponekad, kada malo previše ode u falset počne neodoljivo podsjećati na Jamesa Blunta i slične ‘ljigavce’, ali na sreću ubrzo uleti reska gitara i živahni klavir, ritam se ubrza pa uspori i takve asocijacije budu brzo potisnute navalom dobrog raspoloženja.

  Nije ovo ni prvi ni posljednji puta da netko kombinira poznate elemente u vlastiti amalgam; na tome se, konačno, i temelji pop glazba, ali Jackova alkemija prošla je i više nego uspješno.

  Možda nije uspio napraviti zlato, ali je zato složio vrlo dobar album koji je jednako suvremen i retro, koji potiče pozitivne emocije i koji je šarmantno obilježen njegovim karakterističnim londonskim akcentom. Ako će ovako izgledati radijski hitovi u budućnosti, ja se sasvim sigurno neću buniti.

  Muziku podržava