Nastavak opuštajuće sage naših snova o Ibizi

  1145

  Cafe del Mar – The Best Of Compiled By Jose Padilla

  Kompilacija

  Izdavač: Mercury / Aquarius Records

  Žanr: Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Entre Dos Aguas (Paco De Lucía)
  2. Troubled Girl (Karen Ramirez)
  3. Tatouage Bleu (Ben Onono)
  4. Gula Gula (Mari Boine)
  5. Northern Lights (Lux)
  6. Adios Ayer (José Padilla)
  7. Angelica (Lamb)
  8. Smokebelch II (The Sabres Of Paradise)
  9. Lula (Phil Mison)
  10. God Put A Smile Upon Your Face (Coldplay)
  11. Gymnopedie No. 1 (Erik Satie)
  12. Uschi’s Groove (Ballistic Brothers)
  13. The Messenger (New Funky Generation)
  1. Music For A Found Harmonium (The Penguin Cafč Orchestra)
  2. Woman In Chains (Tears For Fears)
  3. Olas De Sal (Zuell)
  4. Mumbai Theme Tune (A.R. Rahman)
  5. Easter Song (A Man Called Adam)
  6. Sunshine’s Better (John Martin)
  7. Come Back (José Padilla)
  8. In A Little While (U2)
  9. Whispering Wind (Moby)
  10. Sunbeams (UKO)
  11. Trans Fatty Acid (Lamb)
  12. Letting The Cables Sleep (Bush)

  Teško je pisati o nečemu što zbilja voliš. Pogotovo je teško pisati o nečemu što predstavlja probranu selekciju nečeg što voliš. Malo je kompilacija u svijetu uspjelo doseći kvalitetu i sakupiti tako velik broj obožavatelja kao što je to uspjelo Cafe del Mar kompilaciji.

  Chill-out, house, breakbeat pomješani s izvrsnim mixingom i zbilja nesvakidašnjom izvanrednom selekcijom pjesama pridonijeli su uspjehu ove kompilacije. Ipak, sve to ne bi uspjelo bez truda, muke i znoja koji je u nju uložio čovjek po imenu José Padilla.

  Prvo upoznajmo tog viruoza. Kao tinejđer José se zaposlio kao konobar u poznatom Bohemian centru u Barceloni, gdje se zaljubio u DJ-anje, i gdje je čekao da bilo koji DJ koji je tu večer nastupao, ode na WC i napusti deckove i tada bi on ukrao par minuta slave za DJ pultom. Ali to ga nije zadovoljavalo. “Kad odrastaš u ‘barriu’, getu, kao što sam ja odrastao, onda se zbilja nemaš čime baviti. Samo sjediš po cijeli dan, pušiš joint i pričaš o snovima” kaže José.

  Muziku podržava

  José se uputio prema luci i ukrcao se na prvi brod koji je isplovljavao. Ispostavilo se da taj brod plovi za Ibizu. Tamo je počeo nastupati u turističkim hotelima i klubovima kao što su Es Paradis, Playboy 2, Privilege (tada poznat pod imenom Ku), Pacha i Space. “Publika je bila izvanredna. Ljudi su plesali na sve” priznaje José. Na Ibizi je izgradio bar pod imenom Museum u Cala Vadelli, i razvio svoj unikatni DJ stil u njegovim prekrasnim vrtovima. Ali kad je njegov partner i prijatelj ubijen u Museumu, José je izgubio nit koja je održavala njegovu glazbu tako jedinstvenom.

  Nakon oporavka, zakupio je mali kiosk na poznatoj hipi tržnici na Ibizi i prodavao svoje mix kasete. Bilo je to 1991., kad je Cafe del Mar shvatio kako dobro njihovi posjetioci kupuju te kasete i tako su pozvali Joséa da svira u njihovom klubu i ostalo je povijest. “Sve je počelo tada, bilo je to pravo mjesto, pravo vrijeme i pravi ljudi” sjeća se José. U Cafe del Maru, José je svirao do izlaska sunca: “To je došlo prirodno. Imaš taj predivan pogled ispred sebe. Slagao sam svoje setove samo za taj trenutak kad izlazi sunce. To je predivno iskustvo, bilo je predivno svirati prema bojama koje su se tog jutra pojavile na obzorju. Ukoliko je bilo tmurno svirao bi na jedan način, ako je bilo vrlo vedro-svirao bi up-beat. Radio sam u skladu s okruženjem.” Ti izlasci sunca su postali legenda-esencijalni dio iskustva posjetu Ibizi, koji je uvijek završavao pljeskom u trenutku kad bi se sunce konačno izdiglo iznad mora. José sada ima 45 godina, do sada je objavio albume “Souvenir” i “Navigator”, kao i singlove “Agua” i “One Day In Paradise”.

  Nakon što ste pročitali ove retke, u kojima sam vam pokušao dočarati duh koji postoji i živi na Ibizi, nadam se da vas je ponio u mislima na taj udaljeni otok. Ali dosta sanjarenja, vratimo se CD-u. “Cafe del Mar – The Best Of” je zbilja izvanredna kompilacija na kojoj možete naći mnogobrojne hitove sa svih dosadašnjih kompilacija i ovo je definitivno dobar uvodni CD u sagu o Ibizi. Od pjesama koje se nalaze na ovom duplom CD-u navesti ću samo neke, jer bi zbilja bilo suvišno nabrajati sve: José Padilla “Adios Ayer”, Lamb “Angelica”, A Man Called Adam “Easter Song”, Moby “Whispering Wind”….

  Na CD-ovima se nalazi i zavidan broj remixeva poznatih izvođača kao što su Bush, U2, John Martyn, Coldplay i drugi. Kao što sam rekao, postoje 2 CD-a, koja ja ne bih mogao tematski odjeliti jer su oba orijetirana na chill-out, te se tempo u principu mnogo ne razlikuje na oba CD-a, već su nekako povezana. CD nije mixan, ali to ne umanjuje doživljaj koji nam pruža.

  Stilovi su, kao što sam već rekao chill-out, dub i ambiental, dakle mirna glazba za trenutke opuštanja ili kad čitate knjigu, putujete ili samo ljenčarite na moru. Ovo je jedna od kompilacija koju mogu preporučiti svima, jer sam se uvjerio na svoje oči da je zbilja svatko može prihvatiti.

  Muziku podržava