Nastavak dobrog puta

  1111

  Ezerki & 7/8

  Amfteatar

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Dallas Records

  Žanr: Etno

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Jane Sandanski
  2. Ako umram il’ zaginam
  3. Sedna baba da večera
  4. Po drum odam majče
  5. Veligdensko oro
  6. Fato mori dušmanke
  7. Pajduško oro
  8. S kamenički frlat mamo
  9. Si zaljubiv edno mome
  10. Biljana platno beleše
  11. Brala moma kapini

  Jesu li me s “MustromEzerki i 7/8 razmazili, pa sam očekivao da još jedanput padnem ničice na zemlju nakon što sam čuo njihov recentni projekt “Amfiteatar“(ili Amfteatar)?

  Možda, no na “Amfiteatru” se i dalje nalazi obilje zaraznog muziciranja i pjevanja.Album počinje poletno, pjesmom nazvanom po jednom od četiri heroja moderne Makedonije, Janom Sandanskim. Uz Gocu Delčeva, Damjana Grueva i Pitu Gulija, Sandanski se spominje i u makedonskoj himni.Zoran Predin je uzeo pretešku ulogu pa je poput Jonča Hristovskog otpjevao “Ako umram il’ zaginam“. Hrabar potez, no poprilično samoubilački, pogotovo nakon što čujete originalnu verziju pokojnog Hristovskog, koji je nedovoljno poznat u Hrvatskoj, a trebao bi biti poznat, tim više što je napisao i možda najpoznatiju makedonsku pjesmu uopće, “Makedonsko devojče”. Takav prodoran, sonoran i sugestivan bariton/bas se rijetko čuje, no unatoč obilju dobrih namjera, Predin je to tek ‘odradio’.

  Sedna baba da večera” i “Po drum odam majče” povezuju sevdah i blues (toga ima još i na “Si zaljubiv edno mome/ Žute dunje“), a “Veligdensko oro” i “Pajduško oro” se približavaju teritoriju grupe Tinariwen, što samo govori koliko je široko postavljena umjetnička koncepcija ovih sjajnih instrumentalista pod vodstvom bivšeg člana grupe Zabranjeno pušenje, Brune Urlića, koji se kriju pod imenom 7/8. Među njima je i harmonikaš Stojan Trajkov, otac Branka Trajkova, bubnjara grupe Zabranjeno pušenje.

  Muziku podržava

  Matija Dedić i vokali Ezerki upravo blistaju na “Biljana platno beleše” (Zašto Biljani treba bijelo platno? Navija za Hajduk?). Kao bonus se pojavljuje pjesma “Brala moma kapini” koja je otpjevana s Klapom Sveti Florijan. “Fato mori dušmanke” pak najviše vuče na sumnjive kafanske pjesme koje pravovjerni rockeri i blueseri ne slušaju.

  Ovo izdanje je još jedna potvrda stare izreke: “Bog je stvorio Crnce i Makedonce, pa onda ostatak svijeta da uživa u njihovoj muzici”. U 40 minuta lako se nalazi perfekcija, ali ima i rada na autopilotu, no još uvijek riječ je o vrlo dobroj etno-kolekciji koja Boga moli da je otkrije Ry Cooder ili Robert Plant.

  Muziku podržava