Napokon povratak folk korijenima

  970

  Marissa Nadler

  Strangers

  Datum izdanja: 20.05.2016.

  Izdavač: Sacred Bones Records

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Divers Of The Dust
  2. Katie I Know
  3. Skyscraper
  4. Hungry Is The Ghost
  5. All The Colors Of The Dark
  6. Strangers
  7. Janie In Love
  8. Waking
  9. Shadow Show Diane
  10. Nothing Feels The Same
  11. Dissolve

  Marissa Nadler je kantautorica iz Massachusettsa.

  Osim glazbenog talenta koji je otkriven dosta rano, Marissa je magistrirala slikarstvo, a glavni joj je medij ilustracija.Uz to, piše poeziju odmalena pa tako i svoje pjesme od prvog albuma iz 2004. (“Ballads Of Living and Dying”) do aktualnog “Strangers“. Često je mijenjala etikete, a trenutno je na Sacred Bones Records/Bella Union.

  Tek je s trećim i četvrtim albumom postigla značajniji uspjeh, nakon što se odmaknula od čistog folk zvuka i uvela elemente elektronike.

  Muziku podržava

  Srećom, na šestom, aktualnom albumu vratila se onome što najbolje radi i što joj najbolje pristaje, a to je ambijentalni folk stil bez mnogo eksperimentiranja sa zvukom. Naglasak je na njenom eteričnom i mekanom vokalu koji je mezzo-sopran i savršen je za lagane i sjetne folk pjesme.

  Marissin instrument je akustična gitara, a pratnja su ostali instrumenti koji pridonose ambijentalnom i eteričnom stilu. Spoj anđeoskog, gotovo mitološkog vokala i gitare, producira stil koji otkriva senzibilnost njenog karaktera i usmjerenost na jednostavnost izraza koji je opet u podtekstu prepun metafora, simbola, hermetičnosti, a pogotovo literarnih referenci. Marissina je glazba obrazovana kao cjelina njezinog umjetničkog iskustva i znanja.

  Od glazbenih utjecaja, istaknula je prije svega Patti Smith, Joni Mitchell, Kate Bush i Townesa Van Zandta.

  “Strangers” donosi pjesme o ljubavnim, egzistencijalnim i društvenim problemima iz vizure mlade žene koja to duboko i iskreno proživljava. Marissa ima osviještenu ženstvenost i na tome inzistira, iako se ne obraća samo ženama, kao u “Katie I Know“, nego svima koji žele čuti dirljivu priču o onome što ostane nakon ljubavi, a ponekad i dok ona još traje – osjećaj udaljenosti i stranoga, nepoznatoga. Tenzija u odnosu koju proizvodi distanca, a distanca je ponekad nužna, je ono što Marissa želi opjevati, a posebice u “Divers Of The Dust” i “Hungry Is The Ghost”.

  Pjesme o ženama su i “Janie In Love” i “Shadow Show Diane”, prekrasne balade koje su i najambijentalnije jer su najiskrenije.

  U samoj sredini, kao intermezzo, ali ujedno i glavna poruka, je pjesma “All The Colors Of The Dark“, potpuno magična numera koja dočarava tematiku i stil na koje je Marissa usmjerena. Vokal je toliko dojmljiv i eteričan da imate dojam da ste u nekoj bajkovitoj, mitološkoj zemlji u kojoj svi pjevaju na način Marisse Nadler.

  Nakon nje slijedi glavna točka, a to je pjesma “Strangers” u kojoj kaže “I am the stranger now… I am alone now“. Ona je stranac svima, osim samoj sebi jer se ne boji emocionalno analizirati i onda o tome pjevati. Stranci su svi ono isključeni, na marginama, neprilagođeni, beskompromisni i divlji. Ovaj album je posvećen njima, ali na tako pristupačan i topao način.

  Lijepo je vidjeti da se Marissa Nadler vratila folk izričaju kojega je od početka njegovala i zasigurno je jedna od zanimljivijih kantautorica američke folk scene. “Strangers” je odličan povratak korijenima.

  Muziku podržava