Napad sa svih linija

  510

  Striker

  Striker

  Datum izdanja: 24.02.2017.

  Izdavač: SAOL / Records Breaking Records

  Žanr: Heavy Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Former Glory
  2. Pass Me By
  3. Born To Lose
  4. Cheating Death
  5. Shadows In The Light
  6. Rock The Night
  7. Over The Top
  8. Freedom’s Call
  9. Curse Of The Dead
  10. Desire

  Kanadski heavy metalci Striker u deset su godina postojanja iskrcali pet studijskih albuma, a idemo li još detaljnije i izračunamo li im da su diskografski aktivni sedam godina, odnosno od 2010., poprilično to zgusnuto izgleda.

  No usprkos tome, a još više i činjenici da im je između dva albuma, ovog ovdje i prošlog, “Stand In Ihe Fire”, razmak koji dan manje od godinu dana, uspjeli su zadržali kvalitativni kontinuitet.Dakako, ne radi se tu o nekim nezaboravnim remek-djelima metalne glazbe, no Striker je jedan sasvim dobar i ozbiljan heavy metal bend koji svoje korijene vuče iz ’80-ih i više se oslanja na pomoć bržih i sirovijih speed, a jako malo na raspekmežene power sheme. Potentan i glasan, poput ranijih, i ovo je album lakojurišnih, izraženih ritmova, grublje produkcije, prštajuće energije, dojmljive distinktivne melodije i tehnički poprilično svedopadan.

  Uz sabijenost sirove snage, visoku razinu himničnosti i intenzivnosti ritam sekcija, pjesme karakteriziraju silovite, navalne gitare istaknutih heavy/thrash/speed riffova i raslojenih, razvučenih solaža ispunjenih epskom ambijentalom. Iako ovo upravo izrečeno možda i zvuči komplicirano, no u sjeni toga krije se teza da je “Striker” više-manje tipičan, tradicionalni heavv metal album rađen po provjerenim shemama, bez nepotrebnih zapetljavanja.

  Muziku podržava

  Jest da vokalima nedostaje malo više ofenzive pa se s vremenom dogodi da ih gitarska vjerodostojnost ‘potopi’, no brzo se oporave, isplivaju i preuzmu dodjeljenu im odgovornost. Album jako dobro funkcionira kao cjelina, zdrav je u potpunosti, s pjesmama iznimnog koncertnog potencijala ugađanja i podilažena bilo čemu ili bilo kome. Osim istinskom heavy metalu.

  Već od početne, kuražne “Former Glory” slavi se ova glazba, nešto blažeg tempa, ali jednake energije nalazimo u “Born To Lose“, nakon post-kataklizmičnog intermezza “Cheating Death” stiže niski start s bas soliranjem uz potporu bubnja i vokala, koji se transformira u još jednu odu heavy metalu, pjesmu “Shadows In The Light“.

  Najviše kompresirane atmosferičnosti, munjevitog ritma i gitarske epike donose kovitlajući naslovi “Rock The Night” i “Freedom’s Call“, na “Curse Of The Dead” glavnom, pomažu back-up pjevanja, a album sasvim dobro zatvara obrada Ozzyeve pjesme “Desire”.

  Ovaj je album još jedan dokaz da se optimizam mlađahnih Kanađana temelji na zdravim nogama i dobra im je nadogradnja za sve projekte koje će ubuduće raditi. Kontinuitet koji nosi u sebi bit će im od velikog značenja za zadržavanje samopouzdanja. A to često zna biti najpotrebnije.

  Muziku podržava