Nakupilo se toliko šarenila i pozitivne energije

  1089

  Šlagvort na kraju

  Dobar povod za repliku

  Datum izdanja: 29.02.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Dobro jutro, kontrola!
  2. Sigurnost na mjestu
  3. Žica
  4. Radi se o tom da zaustavim(o) konja II
  5. Sporo hodam, brzo trčim
  6. 12
  7. Maraton evolucija
  8. Šećer
  9. Nenervoza
  10. Pitanje
  11. Zid/zgrade
  12. Tre, tra, tro
  13. Aparatčik
  14. Moj tata
  15. Plitak

  Šlagvort na kraju ili skraćeno ŠNK je prilično misteriozan četveročlani bend iz Zagreba.

  Sviraju od 2014. godine i dosad su izdali dva EP-a, a ove godine i debitantski album “Dobar povod za repliku“. Prvi EP je izdan za Slušaj najglasnije, a drugi za XXX tape session, dok su album sami izdali. Tekstove i glazbu potpisuju ŠNK.Glazba koju sviraju ŠNK je mješavina post-punka, new-wavea i surfa. Imaju alternativni stil i osjete se razni utjecaji, no pomalo nonšalantan pristup iza kojeg se ipak krije stanovita ozbiljnost je ono što je najzanimljivije. Album je prilično kratak (23:59) i sastoji se od petnaest jako kratkih pjesama. Tekstovi se mogu učiniti banalni, no upravo tu je kvaka. Iza te prividne nastrojenosti ka sarkazmu i banalnosti krije se stav koji suptilno kritizira sve što stigne. Izmjenjuju se ženski i muški vokal koji su podjednako istaknuti, a dionice su podijeljene sinkrono.

  Od uvodne “Dobro jutro, kontrola!” pa do zadnje, autoironične, “Plitak”, nakupilo se toliko šarenila i pozitivne energije. Tako je na samom početku “Sigurnost na mjestu” simpatična pop-punk numera, dok je “Sporo hodam, brzo trčim” post-punk sa zabavnim tekstom.

  Muziku podržava

  “12” kaže “Vrtim se po sobi, ne znam što hoću” s istaknutim gitarama, dok “Nenervoza” ima i synth elemenata.

  Najduža stvar je “Maraton evolucija” te se ističe kao najbolja jer je pomalo laganija, a opet gitare vode glavnu riječ. Tekst je naravno šaljiv, ali zvuk je privlačan. ŠNK su uspjeli spojiti neozbiljnost, uvjetno rečeno, tekstova s pitkošću zvuka koji odmah ulazi u uho.

  Zid/zgrade” je najkompleksnija i tekstom i zvukom s dominantnim ženskim vokalom.

  Uspjeli su ubaciti na album i pjesmu Ivana Slamniga “Radi se o tom da zaustavim(o) konja II” koja je najviše punk od svih, a ujedno i najzabavnija.

  “Dobar povod za repliku” je pristojno i zabavno ostvarenje mladog benda koji tek treba pronaći svoje mjesto. Stilom i zvukom su zabavni, ali i ozbiljni u stavu da daju svoju repliku i ovaj album je upravo to.

  Muziku podržava