Najzreliji album Kendricka Lamara kao malo čudo hip-hopa

  1363

  Kendrick Lamar

  To Pimp a Butterfly

  Datum izdanja: 15.03.2015.

  Izdavač: Interscope Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Wesley’s Theory (ft. George Clinton & Thundercat)
  2. For Free? (Interlude)
  3. King Kunta
  4. Institutionalized feat. Bilal, Anna Wise & Snoop Dogg
  5. These Walls feat. Bilal, Anna Wise & Snoop Dogg
  6. U
  7. Alright
  8. For Sale? (Interlude)
  9. Momma
  10. Hood Politics
  11. How Much A Dollar Cost feat. James Fauntleroy & Ronald Isley
  12. Complexion (A Zulu Love) feat. Rapsody
  13. The Blacker The Berry
  14. You Ain’t Gotta Lie (Momma Said)
  15. i
  16. Mortal Man

  Treći je studijski album Kendricka Lamara “To Pimp a Butterfly“, možemo odmah reći, prava hip-hop pjesmarica.

  Od početka do kraja utkan je poetski diskurs mladića koji je napravio malu posvetu svojim uzorima, prije svega Tupacu Shakuru. Prvotni naziv albuma je trebao biti “To Pimp a Caterpillar”, ali zbog kratice TUPAC, promijenio je naziv albuma. Odmah iz naslova se da nazrijeti taj kritički stav prema nasljeđu, ali i glazbenoj sceni s pojmom ‘pimp’. Ovdje to nije korišteno samo puko ironično, nego je izražen odnos prema slavi i onome što ona donosi.Album je zasjeo na vrhove ljestvica i to s pravom. “To Pimp a Butterfly” nije tek hip-hop ploča, iako je prvenstveno to. Prožet je funkom i jazzom za razliku od prva dva i to pokazuje raskoš talenta i smisla za glazbu koje Lamar posjeduje. Izražava se preko govorene riječi, ne samo repanja u stilu klasičnog hip-hopera i ti stihovi nisu izlizani, predvidljivi i nezreli. Upravo suprotno, osjeti se zreo i osviješten stav koji prepoznaje hip-hop scenu i ono što je čini privlačnom ili neprivlačnom. Lamar nije obični reper, on posjeduje moć da izrazi riječima cijeli spektar doživljaja, osjećaja, stavova i svjetonazora.Navodno je hit “California Love” Tupaca Shakura i Dr. Drea jako utjecao na njegov razvoj i to se da osjetiti. Tupac je kao uzor i inspiracija jako prisutan na ovom albumu, ali s kritičkim odmakom, a ne pukim kopiranjem. To je eksperimentalni album u kojem su pomiješani razni utjecaji što se vidi u “King Kunta” koja je prava bomba različitih silnica i pristaje kao jedna od uvodnih pjesama, a ujedno i stav prema Afroameričkoj kulturi i zajednici.

  Institutionalized” je posveta vlastitom odrastanju i pozadini koja ga je odredila, dok je “Momma” osviještena numera o slavi i onome što čini prave vrijednosti u životu.

  Muziku podržava

  Elementi west hip-hopa su najjači u “The Blacker The Berry” s jakim beatovima i pravim repanjem, kao i “How Much A Dollar Cost“.

  Wesley’s Theory” je osvrt na situaciju glumca Wesley Snipesa i pitanje poreza za i savršen uvod u album jer pokazuje tu društveno-političku pozadinu kojom se album bavi. Svaka je numera priča o nekom svijetu i problemu, svaka je svijet u malom, ali kao cjelina je album strukturiran kao priča o mladiću koji je, iako slavan, jako svjestan svog nasljeđa, sredine u kojoj živi i problemima s kojima se nosi.

  Treći je album dokaz da Lamar sazrijeva lijepo i odmjereno, kao tekstopisac i kao izvođač. Još dobrih albuma bi trebalo izići iz njegove male tvornice šarenila, a dotad uživajte u “To Pimp a Butterfly”, pravom malom čudu hip-hopa.

  Muziku podržava