Najzrelije izdanje benda do sada

  637

  Frightened Rabbit

  Painting Of A Panic Attack

  Datum izdanja: 08.04.2016.

  Izdavač: Atlantic Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Death Dream
  2. Get Out
  3. I Wish I Was Sober
  4. Woke Up Hurting
  5. Little Drum
  6. Still Want to Be Here
  7. An Otherwise Disappointing Life
  8. Break
  9. Blood Under the Bridge
  10. 400 Bones
  11. Lump Street
  12. Die Like a Rich Boy

  Frightened Rabbit je bend iz Škotske, formiran 2003. godine. Inicijalno je bio solo-projekt Scotta Hutchisona, no danas, nakon brojnih promjena sastava, broji pet članova.

  Prvi album, “Sing The Greys”, izdali su 2007. na nezavisnoj etiketi, a aktualni, peti, “Painting Of A Panic Attack” izišao je na etiketi Atlantic Records, na kojoj su od 2010.Na svih pet albuma, bend je zadržao jednak zvuk i nisu mnogo eksperimentirali te su jedan od rijetkih bendova koji nije podlegao sveprisutnom trendu ulaska u vode elektronike ili popa. Frightened Rabbit sviraju indie rock s elementima folka, s jasno izraženim gitarama i zvukom koji dosta podsjeća na The National, stoga nije ni čudno da je producent zadnjeg albuma Aaron Dessner.Zanimljivost iz diskografije benda je priča o pisanju pjesama nakon raskida veze i nekako se uvijek poklapalo da je osobna kriza Hutchisona rezultirala novim albumom. No, to nije slučaj s aktualnim, a ni predzadnjim “Pedestrian Verse” za kojega Hutchison kaže da je njihov najbolji uradak dosad. Hutchisonovo pisanje je sazrelo i to je osjetno na “Painting Of A Panic Attack“. Sazrijevanje uz anksioznost, depresiju, prekide, samoću i život glazbenika, sve je to na ovom albumu kao priča o introspekciji i izražavanju vlastitog doživljaja svih ovih problema. Tekstovi su jednostavni i Hutchisonu je uspjelo na pristupačan način prenijeti tešku tematiku, a kad uz to još pridodamo sjetan, melankoličan, ali opet pomalo drzak zvuk, dobijemo jedan sasvim solidan album.

  Slikanje paničnog napadaja je efektna i suvisla retrospektiva na prošlost benda, ali i indikator u kojem smjeru dalje žele ići, što je već najavio album “Pedestrian Verse”.

  Muziku podržava

  Produkcija albuma posebno daje na draži jer je Dessner uspio izvući ono najbolje od benda te iako u nekim momentima zvuče previše nationalovski, u ovom slučaju to je jako dobro.

  Uvodna “Death Dream” je melankolična i sablasna i kao mala varka na početku albuma jer kako dalje odmiču pjesme, album postaje sve intenzivniji i tekstovi su ogoljeniji. “Little Drum” je na razmeđu laganijih i žešćih stvari, dok pred kraj u “Break” album dosiže klimaks.

  U samoj sredini albuma je “Still Want To Be Here“, najveći biser, koja savršeno sažima zvuk benda. Pomalo je stari Frightened Rabbit, pomalo novi, ali što je najvažnije pokazuje kako bend ostaje dosljedan svom zvuku radeći nove stvari koje zvuče kao one s početaka karijere, a opet su svježe. Frightened Rabbit kao da reinterpretiraju sami sebe, vlastiti zvuk i priču, donoseći staro u novom ruhu i uvijek iznova oživljavaju jedan zvuk i priču, što pokazuju u “An Otherwise Disappointing Life“.

  “Painting Of A Panic Attack” najzrelije je izdanje benda koji ne mijenja svoj zvuk, nego ga samo osvježi novom tematikom i pričom, ali matrica je uvijek ista. Jedan od rijetkih bendova koji je ostao vjeran klasičnom indie rock zvuku bez nepotrebnih skretanja i stranputica.

  Muziku podržava