Najveći hitovi njujorških rap veterana

  2821

  Beastie Boys

  Solid Gold Hits

  Datum izdanja: 08.11.2005.

  Izdavač: Capitol / Dallas Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. So What’cha Want
  2. Brass Monkey
  3. Ch-Check It Out
  4. No Sleep Till Brooklyn
  5. Hey Ladies
  6. Pass The Mic
  7. An Open Letter To Nyc
  8. Root Down
  9. Shake Your Rump
  10. Intergalactic
  11. Sure Shot
  12. Body Movin’ (Fatboy Slim remix)
  13. Triple Trouble
  14. Sabotage
  15. (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)
  1. So What’cha Want
  2. Brass Monkey
  3. Ch-Check It Out
  4. No Sleep Till Brooklyn
  5. Hey Ladies
  6. Pass The Mic
  7. An Open Letter To Nyc
  8. Root Down
  9. Shake Your Rump
  10. Intergalactic
  11. Sure Shot
  12. Body Movin’ (Fatboy Slim remix)
  13. Triple Trouble
  14. Sabotage
  15. (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)

  Veterani američke hip-hop scene u svoj su glazbeni pohod krenuli još 1981. godine kao rock bend (Adam Yauch a.k.a. MCA – bas, Kate Schellenbach – bubnjevi, gitarist John Berry i Mike Diamond a.k.a. Mike D – vokal), no tek su 1983. dolaskom Adama Horovitza (a.k.a. Adrock) umjesto Johna Berryja i singlom “The Cooky Puss” napravili prvi korak ka hip-hop žanru. Godinu dana kasnije bend je sveden na samo tri člana: Adrock, MCA i Mike D, a u tom sastavu ostali su sve do danas.

  Solid Gold Hits” relativno je škrti uvid u njihovu bogatu diskografsku karijeru, ali definitivno će poslužiti kao dobar podsjetnik ljudima koji su odrastali uz njihovu glazbu, a u svojoj kolekciji nemaju njihovih albuma, te klincima koji se prvi put susreću s ovim legendarnim bandom. Svi najveći hitovi nalaze se na ovom izdanju, koje je uz to obogaćeno i DVD-om koji sadrži spotove istih pjesama.

  Od velikih hitova s prvog albuma “Licensed To Ill” (1986.) – “Fight For Your Right“, “No Sleep Till Brooklyn” i “Brass Monkey“, do hitova s posljednjeg albuma “To The 5 Boroughs” (2004.) – “Triple Trouble“, “Ch-Check It Out” i “Open Letter To NYC“.

  Shake Your Rump” i “Hey Ladies” singlovi su s njihovog možda i najboljeg albuma “Paul’s Boutique” (1989). “Check Your Head” (1992.) poznat je po tome što su se Beastie Boysi ponovo vratili instrumentima, te živu svirku umiksali u glazbene podloge, a zastupljen je pjesmama “So Whatcha’ Want” i “Pass The Mic“. “Root Down“, “Sure Shot” i “Sabotage” skinuti su s albuma “Ill Communication” (1994.), a mlađoj će populaciji vjerojatno već biti poznate (ako dosad navedene pjesme nisu) “Intergalactic” i “Body Movin’” (ovaj put u remix verziji Fatboy Slima) s albuma “Hello Nasty! (1998.).

  Muziku podržava

  Beastie Boysi i dan danas zvuče jednako svježe kao i na samim počecima karijere, te će svatko vrlo lako doći do zaključka, kad ne biste znali koliki je vremenski razmak između pojedinih pjesama, kako se ovdje radi o jednom albumu, što je izuzetno rijetko u hip-hop glazbi koja se dosta mijenjala u proteklih dvadesetak godina. Od samih početaka drže se istog old school stila repanja, te iako su na početku bili ismijavani kao tri bijelca koji u hip-hopu nemaju što raditi, danas zasluženo zauzimaju mjesto jedne od najvažnijih grupa u hip-hopu, pa i šire. Tim više što bismo njihovu “You Gotta Fight” mogli bez problema prozvati neoficijalnom himnom MTV generacije.

  Nezahvalno je uopće izdvajati neku od pjesama, jer se od prve do posljednje radi o stvarno kultnim ostvarenjima, i svaka od njih ima puno pravo stajati navedena u na tracklistu ‘greatest hits’ albuma. Ipak, ostaje dojam da bi svaki malo zagriženiji fanipak mogao biti mnogo zadovoljniji kupnjom “Sound Of Silence” (1999.) koji predstavlja puno opširniji presjek njihove karijere bez, naravno, pjesama s posljednjeg albuma.

  Ali, ukoliko se i nalazite među gore opisanom skupinom ljudi, razlog za kupovinu možete naći na bonus DVD-u sa spotovima pjesama uvrštenih na ovu kompilaciju. Radi se o zaista vrhunskim videouratcima (po kojima su uvijek bili poznati), a njihov spot za “Sabotage” (redatelj Spike Jonze) i danas se nalazi u top deset gotovo svih izbora za najbolji spot svih vremena.

  Sve u svemu, svatko bi na ovom izdanju mogao naći nešto za sebe. Naravno, ukoliko posjedujete većinu ili sve njihove albume, pitanje je da li je zbilja potrebno pridružiti im i ovo izdanje. No ukoliko se, iz bilo kojeg razloga, odlučite na kupovinu ove kompilacije, vjerujte mi na riječ. Nećete zažaliti.

  Muziku podržava