Najljepše glazbeno iznenađenje ove godine

  1446

  Ray LaMontagne

  Ouroboros

  Datum izdanja: 04.03.2016.

  Izdavač: RCA

  Žanr: Folk, Psychedelic, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Homecoming
  2. Hey, No Pressure
  3. The Changing Man
  4. While It Still Beats
  5. In My Own Way
  6. Another Day
  7. A Murmuration of Starlings
  8. Wouldn’t It Make a Lovely Photograph

  Nadimak koji je gost u MTV-jevoj emisiji Zanea Lowea dao Bon Iveru, sad već znamenitom američkom indie folk kantautoru, bio je ‘mračna varijanta Raya LaMontagnea’.

  U međuvremenu je ovaj izuzetno introvertiran glazbenik boemskog izgleda (za razliku od Bon Ivera koji je ostao na odličnom prvijencu) napredovao i stvorio vlastiti stil u kojem su spretno i uspješno pomiješani različiti glazbeni pravci. Pritom to rukovanje različitim žanrovskim sastojcima nikako nije grubo i samo tehnički odrađeno, već savršeno odmjereno uz osebujan šapćući vokal LaMontagnea, vrhunski uklopljeno muziciranje te prigodno nenametljivu produkciju Jima Jamesa iz benda My Morning Jacket.Producentski pečat Jamesa čuje se ponajviše u pjesmama “Hey, No Pressure” i “The Changing Man“, dok se u sporijim numerama tipa “Wouldn’t It Make a Lovely Photograph” ili “In My Own Way” osjeti snažniji utjecaj starih majstora.

  Posebno je to primjetno u potonjoj pjesmi, možda i najboljoj na cijelom albumu, gdje će pažljiviji slušatelj jasno razaznati pečat Pink Floyda, posebice albuma “The Dark Side of the Moon”.

  Muziku podržava

  Ostatak albuma jednako je sjajan, a među pjesama u kojima ne postoji loš trenutak moguće je eventualno izdvojiti “Homecoming“. Ta moćna uvodna stvar odmah najavljuje da “Ouroboros” nije tipičan novokomponovan komad glazbe, već sjetna, ali vrlo osobna i stilski definirana posveta najvećim majstorima takozvane hippie generacije kao što su Donovan, spomenuti Floydi pa i King Crimson u svojoj ranoj fazi.

  Novije će generacije ljubitelja glazbe vjerojatno povući paralelu između LaMontagneova vokala i također nježnog, specifičnog glasa Sama Beama iz benda Iron & Wine. No, to je već poznata stvar, a i umjesto da ovdje unedogled uspoređujem ovog talentiranog kantautora iz New Hampshirea s ostalim glazbenicima, jednostavno ću napisati: “Uživajte u ovom rijetko dobrom i originalnom kantautorskom radu i dopustite da vas ovaj lagano tripoidan album odvede u jednu posve novu dimenziju svijesti.” Zvuči kao da pretjerujem, no vjerujte mi – “Ouroboros” je djelo koje ima tu snagu koja transcendira iz čisto auditivne u duhovnu sferu pojedinca.

  Gospodine LaMontagne, svaka čast!

  0 Shares
  Muziku podržava