Najbolji album dosad + odlična ‘zakrpa’

  2806

  Placebo

  Sleeping With Ghosts (Special Edition)

  Datum izdanja: 22.09.2003.

  Izdavač: Hut / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bulletproof Cupid
  2. English Summer Rain
  3. This Picture
  4. Sleeping With Ghosts
  5. Bitter End
  6. Something Rotten
  7. Plasticine
  8. Special Needs
  9. I’ll Be Yours
  10. Second Sight
  11. Protect Me from What I Want
  12. Centrefolds
  1. Running Up That Hill
  2. Where Is My Mind [XFM Live Version]
  3. Bigmouth Strikes Again
  4. Johnny And Mary
  5. 20th Century Boy
  6. Ballad Of Melody Nelson
  7. Holocaust
  8. I Feel You
  9. Daddy Cool
  10. Jackie

  Engleski trojac Placebo, prevođen ekstravagantnim Brianom Molkom, svakim novim albumom potvrđuju i dokazuju onima koji još nisu to shvatili, da su pravi, kvalitetan, inovativan i kreativan rock bend. A i svakim novim albumom ili singlom raste sve veća spoznaja o njima što potvrđuje sve duže boravljenje njihovih uradaka na top ljestvicama. Potvrda svemu tome njihov je novi album “Sleeping With Ghosts“, koji je definitivno jedan od zapaženijih albuma u ovoj godini.

  Prvi singl s albuma “Bitter End” nagovijestio je ono što su svi očekivali od Placebea – žestoko, melodično, mračno, psihodelično, ritmično, energično. Iako na albumu ne prevladavaju stalno u kompletu svi ti atributi, to su stvari koje ‘krase’ album. Placebo ne idu daleko od onog zvuka po kojem su postali prepoznatljivi, već svojom maštovitošću i glazbenim umijećem stvaraju nove melodije, a da ne postanu jednolične i dosadne.

  Cijeli album je jako dobro ukomponiran, od prve, žestoke instrumentalke “Bulletproof Cupid“, koje se ne bi posramio niti jedan metal ili punk bend, preko odličnih ‘balada’ “English Summer Rain” i “Special Needs” ili psihodeličnih “Something Rotten” i “I’ll Be Yours“, te živahnih “Bitter End” i “Second Sight“.

  Iako fali šarma u psihodeličnim segmentima albuma, “Sleeping With Ghosts” je dosad najbolji album Placebea, te će s njim svakako zacementirati svoje mjesto u vrhu rock scene današnjice.

  Muziku podržava

  “Sleeping With Ghosts” je nanovo objavljen kao dvostruki album s deset novih pjesama tj. deset obrada dečkima iz Placebea dragih pjesama. Iako je nezahvalno i riskantno raditi obrade tuđih stvari, na ovom se ‘cover’ albumu može naći i nekoliko više nego zanimljivih obrada, ponajprije se to odnosi na “Daddy Cool” Boney M-a. Obradivši ovu legendarnu disco stvar, Placebo su pjesmi dali novu čar ubacivši gitare i rockerskiji ritam, “Daddy Cool” bi nakon što je osvojila disco podije mogla sad osvojiti i punk-rock podije.

  Od ostalih treba izdvojiti The Smithsovu “Bigmouth Strikes Again” i “20th Century Boy” od T-Rex-a, koje zvuče više nego solidno. A najveća zamjerka je obrada pjesme “I Feel You” velikana electro-pop-rocka Depeche Modea, dovoljno je samo reći Dave Gahan je Dave Gahan. Sve u svemu interesantan ‘cover’ album, koji je odlična ‘zakrpa’ za “Sleeping With Ghosts”.

  Muziku podržava