Najbolje godine čovjeka iz (nezaslužene) sjene

  1657

  Bobby Womack

  The Best of - The Soul Years

  Datum izdanja: 26.05.2008.

  Izdavač: Capitol / Dallas Records

  Žanr: Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Across 110th Street
  2. Woman’s Gotta Have It
  3. I’m a Midnight Mover
  4. That’s the Way I Feel About Cha
  5. You’re Welcome, Stop On By
  6. Lookin’ For a Love
  7. I’m In Love
  8. I Left My Heart In San Francisco
  9. Communication
  10. Fact of Life/He’ll Be There When the Sun Goes Down
  11. Fly Me To the Moon (In Other Words)
  12. Harry Hippie
  13. I Can Understand It
  14. Preacher/More Than I Can Stand, The (live)
  15. I’m Through Trying To Prove My Love to You
  16. It’s All Over Now (feat. Bill Withers)
  17. California Dreamin’
  18. How I Miss You Baby
  19. Nobody Wants You When You’re Down and Out
  20. Daylight
  21. Check It Out
  22. Fire and Rain

  Bobby Womack nikad nije postao velika zvijezda, a i u retrospektivama soul i r&b glazbenih pravaca često se zanemaruje njegova uloga premda svojim opusom nesumnjivo zaslužuje mjesto u društvu Curtisa Mayfielda, Marvina Gayea ili Steviea Wondera.

  Kompilacija “The Best of – The Soul Years” pokriva najplodnije Womackovo razdoblje – ono od kraja šezdesetih do sredine sedamdesetih – te pruža sjajan uvid u njegovu multitalentiranost.

  Womack je bio uspješan hitmaker za druge izvođače poput Wilsona Picketta, a uz to je bio vokalist snažne emocionalne izvedbe te vrhunski studijski gitarist čiji je (ljevoruki stil) utjecao i na Jimia Hendrixa i na The Rolling Stonese, koji su obradili njegovu “It’s All Over Now” (prvi broj jedan za Stonese na ljestvicama u UK-u).

  Popis ljudi s kojima je Womack surađivao uistinu je impresivan: uz spomenute Stonese i Picketta tu su i Sam Cooke, Sly Stone, Janis Joplin, Ray Charles, Aretha Franklin i mnogi drugi.

  Muziku podržava

  Zbog svoje raznovrsnosti Womack je možda imao problema da pronađe vlastiti autorski rukopis i izričaj što je vidljivo i na ovoj kompilaciji: “I’m a Midnight Mover” je dizajnirana s Wilsona Picketta, “Lookin’ for a Love” kopira stil Womackova mentora Sama Cookea, a kompilacija pokriva sve od sexy funka, preko nježnog soula do emocionalnog bluesa.

  Kad bi Womack ujedinio svoje skladateljske, vokalne i instrumentalne talente rezultati su uistinu bili impresivni poput bogato aranžirane “Across 110th Street” iz istoimenog filma, koja je inspirirana mini-simfonijama s blaxploitation soundtracka Curtisa Mayfielda i donosi epsku priču iz američkog geta (sa autobiografskim elementima) u Womackovoj duboko emotivnoj intepretaciji.

  Uz pop senzibilitet sličana Mayfieldu i Gayeu, Womack je pokazivao i sklonost ka fuziji soul-funka s rockom u stilu Slya Stonea i ranih Funkadelic. Primjeri su sjajne “You’re Welcome Stop on By“, “Communication” i “I Can Understand It“.

  Netipično za r’n’b žanr (pogotovo ako ga usporedimo s današnjim) Womacku u pjesmama žene nisu puki seksualni objekti već pokazuje puno poštovanja, pa čak i poniznosti prema njima, te bi se skladbe poput “Woman’s Gotta Have It” i “That’s the Way I Feel About Ch” gotovo mogle proglasiti feminističkima.

  “Fly Me to the Moon” i “California Dreamin’” su pak primjeri obrada dobro poznatih standarda kojima bi Womack dao novo inspirativno čitanje.

  “The Best of Bobby Womack – The Soul Years” u izvrsnom remasteriziranom zvuku je odličan izbor za svakog ljubitelja dobre glazbe.

  Muziku podržava