Nadjačajmo unutarnjeg neprijatelja

  1247

  Overpower

  Greatness Within

  Datum izdanja: 07.04.2014.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Groove, Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Paid Trip To Nightmare
  2. Final Laughter
  3. Conqueror
  4. Life In A Lie
  5. Greatness Within
  6. Roulette
  7. Monster

  Zagrebački metalci (da ih se ne etiketira odmah jednim od sub-sub-podžanrova) Overpower vjerojatno su prošli, živjeli i preživjeli tipičan bendovski život u Hrvata.

  Preslušavanje Pantere, Metallice i Sepulture, osnivanje benda, promjene članova i nakon nekih 5-6-7 godina izbacivanje prvog pravog i konkretnog albuma. Na temeljima ili ruševinama, kako vam draže, nastao je “Greatness Within“.

  Radi se o grooverskijoj varijanti heavy metala, ili malo više thrasherskijoj verziji groove metala. Razlog za to možda je producent iz zabočkog .upseta koji je pjesmama kao “Paid Trip to Nightmare” dao taj hardcore prizvuk i nekakav Pro-Pain s Panterastim riffovima na refrenu “You know where you can find me, I can be your guide / You know where you can buy me, I can produce your pride / You know that you can hear me couse my whisper is to loud / Now you have to feel me and prepare for the – Paid Trip To Nightmare“.

  Old school riff “Final Laughter” polako diže Avenged Sevenfold ili Throwdown, a ono što je odlična novost kod ovakvih bendova je jasno naziranje bas gitare (“Life In a Lie“) i pokoji zanimljiv solo kao kod “Conquer“.

  Muziku podržava

  Pjesma “Monster” pretvorila je spoken word u izvrni headbang, a jedan od najkvalitetnijih domaćih riffova godine vjerojatno se krije u onome što službeno ne postoji. Barem tako mislim… Radi se o osmoj – skrivenoj pjesmi albuma koja krije Gojiru kao zadnji primjer sličnosti.

  Odrasti na poznatim i uobičajenim metal bendovima prošlosti znači natjecati se s gotovo svakom drugom garažom u gradu, pa je Overpower imao zahtjevne cipele za popuniti. Definitivno su ih popunili moćnim mudima i pristupom koji ne mari za kompromise ili smišljene ciljeve.

  “Greatness Within” mogao bi, trebao bi ili morao bi biti dovoljan da dečki probaju zasjesti na jedno od mjesta koja im pripadaju na domaćem asfaltu. A ako već fali te ‘unutarnje izvrsnosti’ i sve nam se svodi na ‘4 i pol’ kvalitetne metal večeri u nekom od simpatičnih klubova, onda će se sigurno ubaciti u kombi nekom od onih koji su shvatili da postoji neki vrli novi svijet koji se sada i administrativno proširio puno dalje od Macelja.

  Za tako nešto trebat će im prijateljsko uho, jednako angažirani metalni kolege i jako puno internetskog ‘šeranja’. Krenite – sad!

  Muziku podržava