Nadali se surfu? Ma, nije surf…

  1214

  Nada Surf

  The Weight Is A Gift

  Datum izdanja: 13.09.2005.

  Izdavač: City Slang / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Concrete Bed
  2. Do It Again
  3. Always Love
  4. What Is Your Secret?
  5. Your Legs Grow
  6. All Is A Game
  7. Blankest Year
  8. Comes A Time
  9. In The Mirror
  10. Armies Walk
  11. Imaginary Friends

  Njujorški indie pop trio Nada Surf je napokon našao svoje mjesto u glazbenoj košnici. Doduše, prihvatili su se sporedne uloge u svjetskoj produkciji, ali znatno veće u independent svijetu. Noise pop im je sredstvo, a cilj – stvarati iskrene stvari bez lažnih pretenzija i kojekakvih malverzacija. “The Weight Is A Gift” pruža upravo toliko. Silu radosti sa svojim baladolikim pjesmicama. Ovo je jedan od onih albuma koji ti može ponosno stajati na polici. A još bolji je u CD-playeru.

  Nada Surf je odličan primjerak tipično američke povijesti rock benda MTV generacije. Još kao školarcima, 1996., jedna melodična pjesmica popularnog karaktera (žanra zvanog – Pop!) obilježila im je daljnji razvitak u definiranju glazbenog ‘ja’. Dogodio im se hit, “Popular”, koji je dotakao zvjezdano nebo, MTV, a Nadu Surf uzdigao na nepostojane visine koje sanja valjda svaki američki (i neamerički) školarac. To pojavljivanje im je osiguralo i dobre pozicije na raznoraznim pop-listama, uključujući i čuveni Billboard, te je i sam album “High/Low” na krilima singla dogurao do fonoteka velikog broja rock eklektičara.

  Nakon takvog hita, kritika te dočekuje na nož. To je bio lagani zarazni pop. Bljutav. Odlična tema za kritiziranje. Nada Surf se time obilježio kao ‘One-hit Band’. Nestali su. Godinama ništa. Koliko je samo bendova prošlo MTV-jevom tvornicom zvijezdi? I nestalo. Prenagli uspjeh ‘spalio’ je mlade umjetnike.

  No, 2003., Nada se stilski vraća sa drugim pravim albumom (za novu diskografsku kuću, Barsuk) “Let Go” koji je njihov najbolji rad dosad. Bez hitova, ali sa mnoštvom ‘almost hitova’. Znači, možeš iskreno uživati u glazbi, a bez da te bole uši od izlizanih pop rock hitića.

  Muziku podržava

  Napokon, 2005., “The Weight Is A Gift“. I stvarno, “The Weight Is A Gift” – is a gift! Odličan indie power pop rock album koji je opet prepun ‘almost hit’ pjesama. Nada Surf bi uz bolji management mogao biti češća pojava na majicama teenagera. Nakon desetak godina su evoluirali i ustalili se svojim sladunjavim melodičnim ‘sonatama’. Tekstovi su im jednostavno ljudski. Jednostavno iskreni. Pjesme su vrlo dobro ukomponirane u cjelinu čime je preporučeno slušanje cijelog albuma ‘u šutu’.

  Cijeli album je odlično tempiran sa sistemom red bržih (“Concrete Bed“, “Do It Again“), pa red sporijih pjesama (“Always Love“, “What Is Your Secret?“), a zatvara ga “Imaginery Friends” koja zvuči kao odjavna špica happy end američke romantične komedije. Tako je cjelokupni dojam vrlo pozitivan.

  Album je dosta kritiziran kao neinventivan, kao presladunjav, kao pre…pop! Ali, ljudi, ovo i jest pop. Nije sve što je indie eksperimentiranje s novim žanrovskim dimenzijama. Ovo je samo malo manje komercijalan – independent pop. K tome, vrlo dobar! Pop popu.

  Muziku podržava