Na ovom bi koncertu stari Rimljani zaboravili gladijatorske borbe

  1796

  Genesis

  When in Rome 2007

  dvd

  Datum izdanja: 23.05.2008.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Duke’s Intro
  2. Turn It On Again
  3. No Son Of Mine
  4. Land Of Confusion
  5. In The Cage (Cinema Show/Duke’s Travels)
  6. Afterglow
  7. Hold On My Heart
  8. Home By The Sea
  9. Follow You, Follow Me
  10. Firth Of Fifth
  11. I Know What I Like (In Your Wardrobe)
  1. Mama
  2. Ripples
  3. Throwing It All Away
  4. Domino
  5. Conversations With 2 Stoolw
  6. Los Endos
  7. Tonight, Tonight, Tonight
  8. Invisible Touch
  9. I Can’t Dance
  10. The Carpet Crawlers

  Svoju posljednju turneju Genesis su, osim na dvostrukom CD-u “Live Over Europe 2007“, odlučili ovjekovječiti i na trostrukom DVD-formatu. S obzirom na činjenicu da je Phil Collins nedavno objavio kako odlazi u ‘muzičku mirovinu’, ovo ‘posljednju’ moglo bi se shvatiti jako ozbiljno.

  Baš bi zato ovo izdanje moglo i moralo dobiti antologijsku vrijednost, jer sadrži finalno svjedočanstvo nečega doista unikatnog, nečega što je obilježilo četrdesetak posljednjih svjetskih muzičkih godina. Izdanje koje je ponudilo ono što je nedostajalo audio-formatu – kontinuitet individualnih izmjena trackova. Ovdje tako nema ‘preskakanja’ pjesama od jednog do drugog mjesta (grada), jer su sve snimljene na jednom i kao takve objavljene.

  To je rimski park Circus Maximus, kojeg će povjesničari sigurno prepoznati kao dolinu između brda Palatine i Aventine, gdje su se za vrijeme Rimskog carstva održavale igre, koje je, prema nekim knjigama, pratilo i po 200.000 ljudi.

  Taj je park 14.7.2007. bio mjesto odličnog koncerta, posljednjeg europskog, čija se posjećenost ‘izmjerila’ u oko 500.000 ‘individua’, a krasne ‘visinske’ snimke otkrivaju masu ljudi kojima se ne vidi kraja, pa bi to mogao biti uredovan podatak, koji piše na trećem disku. Onda je valjda točan.

  Muziku podržava

  Baš su te, ‘okolne’ snimke, pažljivo birane i premda se sigurno raspolagalo s velikim brojem kamera, one se nisu često i nekontrolirano prebacivale na nove ili druge kadrove. Pogotovo ne one koje su pratile bend na stageu. Jednostavno, snimka je odrađena na način da čovjek, kad ju gleda, ima osjećaj da je tamo, među tim ljudima. Što je i jedan od glavnih ciljeva objavljivanja ovakvih izdanja. Ili bi bar trebao biti.

  U odnosu na opis nastupa s duplog audio-izdanja, ovdje nema nikakvih bitnijih razlika. Kako smo tamo tamo rekli, Genesis uživo zvuči, dodajmo da i izgleda – genijalno. Naravno, mogli bismo možda zamjeriti Philu pokoje nonšarlantno guranje ruke u džep, relativnu inertnost performera na stageu, no to bi doista bilo pretjerivanje. Oni su ipak preveliak gospoda, pa im se i nešto takvo može pripisati dijelu gospodskog ophođenja. Valjda.

  Uz činjenicu da je Genesisovo muzičko izražavanje specifično, ne baš euforično, ne treba izostaviti niti možda i najvažniji faktor, a to je vrijeme. Odnosno godine članova benda, koje baš ne idu u prilog očekivanjima da će dva sata skakati po stageu. No to ionako nitko tko ih poznaje nije očekivao.

  Ono što se očekivalo je još jedan u nizu koncerata za pamćenje i tu se nije zakazalo. To se dobilo. Svima koji su bili na ovom koncertu neće ostati u sjećanju (i osjećanju) samo zadovoljstvo da su gledali jedno od najvećih imena rocka svih vremena uživo (kao npr., meni nedavno s Dylanom na Radar festivalu), već potpun doživljaj nazočnosti jednom koncertu koji je u sebi sadržavao najvažnije elemente.

  Od besprijekorne svirke, kontakta s publikom (doduše, uz pomoć papira, ali i na talijanskom), njezin snažan ‘feedback’ (naročito pjevački), pa rasvjete, ili kompletnog ambijenta, atmosfere, koje je lokacija koncerta učinila posebnim. Što se tiče pjesama (i soloa), one se redoslijedom u potpunosti ‘poklapaju’ sa “Live Over Europe 2007“, a jedina je razlika što ovdje svaka ima svoj ‘mini-dokumentarac’, koji se može pogledati ‘klikom’ na kružiće, koji se ponude na počecima svake pjesme na oba diska.

  Bonus sadržaji su uobičajeni, i ne previše zanimljivi, a u njima su Tour programi s galerijama (DVD 1), te posebne ‘Fotogalerije’, kao i ‘Deleted Scenes’ (DVD 2), koje sam pogledao usput, više iz znatiželje nego stvarnog interesa. A i njihova imena jasno govore što ‘skrivaju’, pa se pri pogledu na njih moguće odlučiti koliko im se, i hoće li se uopće. Posvetiti im vremena.

  Treći disk nisam mogao, a niti htio izbjeći, jer on ima ipak poseban sadržaj, a to je dokumentarac “Come Rain Or Shine“. U tom dvosatnom filmu mogu se vidjeti kadrovi s dogovora i priprema za turneju nekoliko mjeseci prije njezina početka i doživjeti kao je to izgledalo ‘unutra’, obzirom da smo mi raspolagali samo s relativno ‘šturim’ informacijama koje su najavljivale početak turneje. Uglavnom one vezane uz datume i gradove gdje će ih biti.

  Zatim su tu detalji s tonskih proba, prikazi raspoloženja članova benda i publike prije pojedinih koncerata, pa trenici opuštanja u avionu ili backstageu, razgovori sa članovima benda i pratećim timom i drugi detalji.

  Sve to ovaj DVD čini zanimljivijim i privlačnijim od mnogih sa sličnim sadržajima, koji se nude u bonus varijantama, većinom tek da bi popunili prostor od 4,7 GB na nosaču slike i zvuka. A i izdanje u cjelini nudi dovoljno razloga da ga se nabavi, a neki od najosnovnijih već su izneseni.

  Ja ću samo podsjetiti da je ovo, kako sada stvari stoje, posljednji zapis s nastupa Genesisa. Zato ne bi trebalo dvojiti o tome uzeti ga ili ne.

  Muziku podržava