Na hrvatskom jugu se događaju lijepe muzičke priče

  1404

  Izae

  Snivatelj snima

  Datum izdanja: 19.01.2016.

  Izdavač: Noisy Night

  Žanr: Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Treperenje
  2. Tijelo
  3. Okupljalište
  4. Cirkus
  5. Ljudi s kojima provodim noć
  6. Imam duha u ormaru
  7. Bića 1000 čudesnih
  8. Dvojnici
  9. Noćno cvijeće
  10. Poluprozirna
  11. Dim
  12. U tišini
  13. Minijatura o spavačima
  14. Od svjetla

  Izae je dubrovački indie pop kolektiv koji iza sebe ima već nekoliko albuma koje su sad objedinili u jedno s nešto izmijenjenim aranžmanima pjesama.

  Zvuk na “Snivatelj snima” mogao bi se opisati kao indie pop folk zvuk, iako tu ima i mnogih drugih podžanrovskih odrednica koja usmjerava pjesme ka prelijepim melodijama koje će mnogi poželjeti čuti još pokoji put u nizu.

  Vokali su u prvom planu, dok ih glazbene podloge fino prate čime dobivamo vrlo zaokružene skladbe. Jasno je da je Mediteran jedan od glavnih pokretača benda, ali uz to bih slobodno nadodao i jedan dio Latinske Amerike zbog ponekog ubacivanja tango ritmova, akustike, freak folka i tko zna čega sve ne.

  Kad bih ih morao uspoređivati s nekim domaćim bendom, današnji zvuk benda Izae bih mogao usporediti s akustičnijim stvarima Detoura i mračnijim i laganijim pjesmama Stampeda iz posljednje faze njihovog stvaralaštva. Naravno, Izae je generalno daleko od tog zvuka jer je mnogo uvrnutiji i minimalističniji.

  Muziku podržava

  Već s uvodnom “Treperenje” dobivamo jasnu sliku što će nam “Snivatelj snima” predstaviti, lagane i zanimljive skice koje su odsvirane na malo drugačiji način. Sa slijedećom “Tijelo” u kojoj dominira bas dionica ulazimo na teritorij kojim je Stampedo suvereno vladao sa svojim posljednjim radovima.

  Sanjiva “Cirkus” spada među najveće dragulje albuma, “Imam duha u ormaru” podsjeća na Detour sa zadnjeg albuma, “Dvojnici” spada među najmračnije pjesme albuma, dok najljepša pjesma se nalazi na samom kraju albuma i skriva se pod imenom “Od svjetla“. Volio bih još istaknuti da u pjesmi “Noćno cvijeće” imaju vrhunskog gosta Dana Colleya (Morphine).

  Dubrovnik će mlađa generacija ponajprije glazbeno asocirati sa Silenteom i neka im bude, ali se i na hrvatskom jugu u posljednje vrijeme događaju lijepe muzičke priče, a Izae je definitivno jedna od njih.

  Sumnjam da će ikad napraviti tako veliki ‘bum’ kao njihovi sugrađani, ali mislim da im to i nije previše na pameti jer rade glazbu iz svojeg gušta koja se potom proslijeđuje do zahtjevnijeg slušatelja koji opet vrlo lako može uživati u minimalističnim pop folk pjesmama.

  “Snivatelj snima” možda i nije najbolji album benda (iako je kompilacija dosadašnjih radova), ali svakako dokazuje da se radi o vrlo dojmljivom bendu koji se idealno uklapa u nezavisnu etiketu Noisy Night koja je dosad izdala pregršt vrlo dobrih do odličnih izdanja.

  Muziku podržava