Mračna umjetnost iz Rumunjske

  2403

  Negura Bunget

  Om

  Datum izdanja: 27.10.2006.

  Izdavač: Code 666

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ceasuri Rele
  2. ?esarul De Lumini
  3. Primul Om
  4. Cunoaoterea Tacuta
  5. Înarborat
  6. Dedesuptul
  7. Norilor
  8. De Piatra
  9. Cel Din Urma Vis
  10. Hora Soarelui
  11. Al Doilea Om

  Iznimno je teško dati visoku ocjenu nekom black metal izdanju, osim ako nije klasik. To je tako prvenstveno zato jer trenutno u black metal undergroundu postoji hiperprodukcija, auditorij je često bombardiran lošim ostvarenjima koja svojom pretencioznošću bitno smanjuju umjetnički doživljaj koji bi trebali iskusiti kada se sluša neka glazbena kompozicija.

  Onima koji već godinama pozorno osluškuju tu buku, i unatoč tom silnom audio zagađenju čuju cvrkut ptica, Negura Bunget nije nepoznanica. Za one koji ne znaju, Negura Bunget dolazi iz Rumunjske i postoje već više od deset godina, a “Om” im je četvrti studijski album.

  Ovaj samozatajan bend postao je poznat u europskim black metal krugovima nakon svojeg prehodnog albuma “‘N Crugu Bradului” iz 2003. godine, redefinirajući žanr i postavljajući nove standarde u vjerojatno najrigidnijem žanru metala, a izdavanje za talijanski Code 666 (za kojeg inače izdaju i neki doista čudni bendovi kao što su Aborym) jamčilo im je neovisnost i dovoljnu količinu vremena kako bi zgotovili novi album. No ovaj su put nadmašili sami sebe.

  Negura Bunget svira neobičan black metal, u ranim fazama podojen Emperorom, a sada s očitim stoner utjecajima, pa bi ih se u ovoj instanci najprije moglo usporediti s novim Enslavedom. No bitna je razlika u tome da Negura Bunget ne preza pred korištenjem dark ambient elemenata svojstvenih, moglo bi se reći, ponajboljim neofolk ostvarenjima s kultnog švedskog Cold Meat Industries labela.

  Muziku podržava

  Možda ta novoostvarena sinteza najbolje dolazi do izražaja u preko dvanaest minuta dugačkoj pjesmi “Tesarul De Lumini“, gdje se djelomično progresivni riffovi i klasični black metal vokal izmjenjuju s apokaliptičnim dionicama na klavijaturama, no to zvuči bitno bolje od ičega s čim bi se ovaj bend uopće mogao usporediti. Naime, glazba je višeslojna i višedimenzionalna, a ritam je, iako obilat breakovima, uistinu tekuć, pa se lako događa da ova glazba na slušatelja ima hipnotizirajući efekt.

  Zanimljivo je da se u pjesmi “De Piatrã” osjećaju death/doom utjecaji, dok “Cunoaºterea Tãcutã” nudi epske clean vokale, a glazbeno je najsličnija prethodniku ovoga albuma. Titula najcatchy pjesme cijelog albuma pripala bi kompoziciji “Inarborat” koja je prerada pjesme “Wordless Knowledge” s njihovog prethodnog EP-a. Fascinantan akustični početak upotpunjen trubljama se preljeva u progresivne gitarske riffove utopljene u more melankoličnih klavijatura i skoro omogućava vizualizaciju prezentiranog auditivnog sadržaja.

  Glazba Negure Bunget je živa, organska, poput prirode iz koje vuku toliku inspiraciju. Kao šlag na tortu dolaze pjesme kao što su “Norilor” i “Al Doilea Om“, dark ambient mediatori koji savršeno podupiru album kao cjelinu.

  Ako se odlučite za nabavku ovoga albuma, on dolazi u limitiranom izdanju s DVD-om gdje imate priliku pogledati i live nastupe, te spotove dotičnog benda, koji su produkcijski daleko iznad bilo čega što je black metal underground do sada mogao ponuditi.

  Pola boda je oduzeto jer bi se onome tko je navikao na klasičan black metal zvuk moglo činiti da ovdje gitare gube bitku od drugih instrumenata koji bi prvenstveno bili rezervirani za neofolk, pa s takvim eksperimentiranjem izlaze iz okvira black metala. No jedno je jasno – Negura Bunget već dosta dugo nije black metal, ona je umjetnost.

  Muziku podržava