Mozart u izvedbi velškog bas baritona

  1031

  Bryn Terfel

  Tutto Mozart

  Datum izdanja: 11.09.2006.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Non Piu Andrai Farfallone Amoroso
  2. Io Ti Lascio Oh Cara Addio
  3. Soave Sia Il Vento
  4. Manner Suchen Stets Zu Naschen
  5. Cosi Dunque Dradisci/Aspri Rimorsi Atroci
  6. V’adoro/Il Core Vi Dono
  7. Un Bacio Di Mano
  8. Quel Casinetto E Mio/L’ci Darem La Mano
  9. Ein Madchen Oder Weibchen
  10. Hai Gia Vinta La Causa
  11. Nun Liebes Weibchen Ziehst Mit Mir
  12. Der Vogelfanger Bin Ich Ja
  13. Crudel Perche Finora Farmi Languir Cos
  14. Deh Vieni Alla Finestra O Mio Tesoro
  15. Diggi Daggi Schurry Murry
  16. Pa Pa Pa Pa Pa Pa Papagena
  17. Guardate Madamina Il Catalogo
  18. Bei Mannern Welche Liebe Fuhlen
  19. Tutto E Disposto Aprite Un Po’

  Bryn Tarfel jedan je od najkarizmatičnijih i najtalentiranijih opernih pjevača današnjice. Nedavno je postao druga osoba ikad koja je primila Kraljičin orden za glazbu. Zanimljivo je to da je dirigent s kojim surađuje na albumu, Sir Charles Mackerras, bio prva osoba nagrađena tim priznanjem.

  Njegov album pod nazivom “Tutto Mozart” izdao je Deutsche Grammophon u sklopu projekta “Mozart Forever“. On je u svakom pogledu tipičan za Bryna: opsežan, smion i potpuno nepredvidiv. Izbor repertoara spaja neke od njegovih glavnih uloga s onima koje nikada prije nije pjevao, koncertne arije s aranžmanima drugih autora pa čak i ariju koju je Mozart započeo, a završio netko drugi.

  Na albumu se nalaze i malo poznati, ali zaista dragocjeni primjerci poput šaljive arije “Diggi, Daggi, Schurry, Murry” iz opere “Bastien und Bastienne”, skladane kada je Mozartu bilo samo dvanaest godina. U repertoar su, naravno, uvrštene i dobro poznate arije poput “La ci darem” iz opere “Don Giovanni”.

  Sopranistica Miah Persson i mezzoopranistica Christine Rice izvrsno su se uklopile u zajedničke arije s Terfelom, a Scottish Chamber Orchestra (Škotski komorni orkestar) prikladno je pratio pjevače.

  Muziku podržava

  Izvanredan glas, dovitljivost, lakoća kojom izvodi djela i emocije koje prenosi na slušatelja svojim interpretacijama, samo su neke od Terfelovih karakteristika.

  Iako gotovo sve broje pjeva istom bojom, što nije baš najidealnije kod svjetlijih, mlađih uloga (poput Figara, Leporella ili Papagena), njegovo je pjevanje sigurno, a glas u top formi. On zvuči plemenito, posjeduje izražen osjećaj za tekst i vokalne linije, a kad je to potrebno, ističe se vatrenošću i žestinom. Posebna poslastica definitivno je “Diggi, Daggi, Schurry, Murry”. Zanimljivo je kako je Terfel oživio karakter ove arije.

  Sve u svemu, Bryn zaista može biti ponosan na ovaj album, izdan u godini W.A.Mozarta.

  Muziku podržava