More i igra glasova…

  12950

  Klapa Crikvenica

  Live

  Datum izdanja: 25.07.2005.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Projden kroz pasike
  2. Znaš neviro
  3. Sagradit ću kulu
  4. Zbogom oče, majko
  5. Htio bi te zaboravit
  6. Okruk selo
  7. Crikvenice moja
  8. Deveta ura
  9. Na kucu ti buza
  10. Zemlja
  11. Tanja
  12. Pismo ćali
  13. Vilo moja
  14. Mom zavičaju
  15. Bokeljska noć

  Premda postoji svega pet godina, klapa Crikvenica (koja djeluje u sklopu Glazbene udruge Kaštel iz Crikvenice) može se podičiti uspjesima kojima se ne mogu pohvaliti ni neke starije klape, a njihov doprinos klapskoj glazbi iz dana u dan postaje sve mjerljiviji i opipljiviji. Do 2004. bili su zapažen i redovit gost klapskih smotri i festivala, a te godine, po ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda, na 38. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvajaju prvo mjesto dobivši Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša.

  U srpnju 2005., u finalu FDK-a u Omišu, klapa drugi put uzastopno osvaja Zlatni štit grada Omiša, pobijedivši prethodno u Večeri novih skladbi (nagrada za najbolju interpretaciju), te u Večeri popularnih skladbi (podijelivši prvo mjesto s klapom Cambi). Za iznimne uspjehe i naročite doprinose i promidžbu na području stvaralačkog rada iz oblasti kulture nagradio ih je i grad čije ime klapa ponosno nosi.

  No, 2005. godinu klapa je započela samostalnim koncertom u HKD-u na Sušaku u Rijeci koji je pretočen u CD (i DVD) “Live” u izdanju Aquarius Recordsa. Prvi tenor Eduard Šegota, drugi tenori Srđan Radosavljević i Marko Felker, bariton Leon Bataljaku i basovi Dario Štrljić i Albin Balas, ovim su albumom uspjeli, izuzetno izražajnom dinamikom, emotivnošću i predivnom igrom glasova (osobito u pjesmi “Tanja” koju je niže potpisani odslušao uz trnce, ali me je brzo ohladio glas voditelja koncerta – Branka Uvodića – kojeg je u montaži trebalo ‘odsjeći’ puno ranije), dočarati cjelokupno bogatstvo klapskog pjevanja pjevajući tradicionalne dalmatinske klapske pjesme (“Htio bi te Zaboravit“, “Projden kroz pasike“, “Znaš neviro“), ali i pjesme sjevernog hrvatskog Primorja, kao i zabavno popularne festivalske uspješnice prilagođene klapskom pjevanju (sjajna Runjićeva “Pismo Ćali”).

  Naći će se na albumu i prekrasna pjesma “Zemlja” koja je klapi priskrbila nominaciju za Porin 2005. u kategoriji “Najbolja folklorna pjesma”, ali pravi ‘tulum’ kreće kad se dečkima na pozornici pridružio Tamburaški orkestar KUD-a “Dr. Antun Barac” iz Grižana: Reakcija publike na prelijepu, spontanim pljeskom isprekidanu, pjesmu “Vilo moja” (na Radio Korčuli pjesma je nekoliko tjedana držala čelnu poziciju glazbene ljestvice, ispred primjerice Gorana Karana, Natali Dizdar, Lvkyja i TBF-a) bliža je reakciji rock publike, jer prosto je nevjerojatno kako fuzija tamburica i klapskog pjevanja može izazvati takvo oduševljenje, što samo dokazuje da je klapa Crikvenica majstor svog zanata koji se ne boji posve unijeti se u pjesmu.

  Muziku podržava

  I kad pomislite da bolje ne može, klapi i tamburašima pridruže se ženska klapa Korjandul (i to iz Zagreba!) i Barbara Othman, sopranistica iz Ludberga, te svi zajedno otpjevaju “Mom zavičaju” Vjekoslava Kneževića i “Bokeljsku noć” Hrvoja Hegedušića, a ako sam i pomislio da je publika nakon već spomenute “Vilo moja” podivljala, onda zaista ne znam kako opisati njihovu reakciju na ove dvije pjesme.

  Istina, klapsko pjevanje nije za svakog slušatelja, ali ako se u zimskom razdoblju zaželite mora, galebova i maslina, svakako pružite priliku klapi Crikvenica, a ukoliko želite nekome iz inozemstva pokloniti originalan i prepoznatljiv hrvatski proizvod – ne tražite dalje od ovog plastičnog nosača zvuka koji je zabilježio najsvjetlije trenutke naše autentičnosti.

  Muziku podržava