Moderni čuvari thrasha

  131

  Comaniac

  Instruction For Destruction

  Datum izdanja: 07.04.2017.

  Izdavač: SAOL

  Žanr: Thrash Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Coal
  2. Suborned
  3. Bow Low
  4. Guarding Ruins
  5. How To End It All
  6. Self Control
  7. Shattered
  8. Heart Of Stone
  9. Forever More
  10. Instruction For Destruction

  Mladići iz sastava Comaniac osnovali su se 2010. godine u švicarskom gradu Aaruu kao Company of Maniacs, a dvije godine iza, radi lakše si komunikacije dali spomenuto ime.

  Nakon nekoliko demo-izdanja, 2015. godine stigli su do debitantskog albuma “Return To The Wasteland” kojime su se predstavili zahtjevnoj publici ovog subžanra.

  Dok su se prvi, uglavnom pozitivni, dojmovi još slijegali, promijenilo se pola postave i pripremio drugi album s novim pjesmama. Thrash metal Comaniaca u suštini je glazba bez previše rizika, suzdržane agresije, kombinacije srednjeg i brzog tempa i ne baš nešto naročito nasilnog atakiranja. Dakako, u glazbenom smislu.

  Muziku podržava

  Više od uobičajenog thrasherskog prosjeka ima ovdje melodija, kao i jasnijih gitarskih shema s heavy metalu sklonim gizdavim solažama, uz manje riffične oporosti te kombinacijom metodičkog i razuzdanog bubnjanja, a katkada i power ‘pedaliranja’. Svojom posirovljenom, svađalačko-buntovničkom formom vokali jako puno sliče punkerskim, a i sam oblik nekih songova potvrđuju teze da se thrash, uz ostalo, razvio i iz punka.

  Tehnički je to dobro izvedeno, srčano i iskreno, relativno uglađeno, solidne produkcije, a kako se radi, barem je tako deklariran, o thrash metal albumu, minus mu je taj da mu nedostaje upravo ono što sadrži sama srž riječi ‘thrash’. Kontinuirana ambijentalnost, posebice uvodne akustike nekih pjesama nalik na ranu Metallicu, jedna je od boljih karakteristika albuma.

  Coal” je jedna od pjesama s akustičnim ‘ulazom’ i jedna od thrasherskijih s agresivnijim vodećim i gramzivijim back pjevanjima, “Guarding Ruins” je ‘tu negdje’, sličnih karakteristika, dok bi one s najviše ‘uplitanja’ punka bile “Suborned” i “Self Control”.

  Uz akustični početak, ambijentalnosti thrash/heavy numere “How To End It All” pridonose interludij i višak gitarskih melodija, a zadnja trećina albuma uz pjesme “Heart Of Stone“, “Forever More“, i posebice kompleksnije “Instruction For Destruction“, najkompletniji je prikaz bendova thrash metal opredjeljenja.

  Kako je ovo vrsta metala koja ima široku bazu fanova, može se očekivati da će Comaniac, tamo gdje još nije, naići na njihovu potporu, pogotovo kod onih sklonijih mlađim bendovima. K tome, izvjesno je da bi se za ovo mogao pointeresirati i dio power metal publike.

  Što, dakako, ne znači da je pred bendom presvijetla budućnost i otvoren put do vrha, no da su svoje mjesto već pronašli među publikom koja doživljava ovakvu glazbu, to je sigurno. Dva dobra albuma zalog su za tako nešto sada i u budućnosti.

  Muziku podržava