Moderan indie rock album

  207

  S3ngs

  Lesi se vraća krući

  Datum izdanja: 29.03.2017.

  Izdavač: OSA Media

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Samo solarno
  2. Čarli Šin
  3. Lekcija br. 1
  4. Da li će te čekati
  5. Ocean
  6. Preko ramena
  7. Sunce nam pada
  8. Le kitta velika
  9. Male stvari

  S3ngsi iz prikrajka grade sve sigurniju karijeru i ovako, malo po malo, došli su do trećeg albuma.

  Ne bih se htio pretjerano osvrtati na naslov albuma jer ime samo po sebi mnogo govori, bitno je ono što se nalazi na njemu. Nakon zabavnog prvijenca “Moderno trijezan”, došao je poprilično zamoran “Costa S3ngsia” koji je trebao bend pokazati u nekom drugom svijetlu.

  Lesi se vraća krući” je potez kojeg je bend trebao napraviti odmah nakon prvijenca jer glazbeno bolje slijedi ono što su predstavili na samom početku. ‘Lesi’ je poprilično kratak album (devet pjesama i manje od pola sata glazbe), ali na njemu se nalazi sva suština S3ngsa.

  Muziku podržava

  Pjesme su kratke i fokusirane, bez pretjeranih komplikacija, sve je bazirano na britpopu ’90-ih, pa nemojte se začuditi da nakon prvog preslušavanja albuma počnete pjevušiti dobar dio refrena ili fućkati dio melodija. To je jednostavno tako, to je moderan indie rock album koji sjeda (vjerujete ili ne) na prvu.

  Ipak, malo ću se vratiti na naslov albuma jer djelomično opisuje ono što se događa i na albumu. Dečki znaju što rade, pa pomalo direktna zajebancija daje do znanja da album ima puno nabijenih ljubavnih pjesama koje nemaju nekih dvosmislenih stihova, već je sve onako istinski i iz srca.

  Neke pjesme su poznate već duže vrijeme, pa tako album otvara “Samo solarno” koja utjecaje uzima od RHCP-a, samo što su S3ngsi zabavniji od Pepersa i onog što rade zadnjih 15-ak godina. Do nje je i posljednji singl “Čarli Šin” koji pak podsjeća na najbolje radove The Fratellisa. Treba ponoviti? Pjesma je prepuna vica i pjevušit ćete ju praktički odmah…

  Na “Lekcija br. 1” imamo zanimljivo poigravanje dva vokala, a sama pjesma vuče na ’80-e, “Da li će te čekati” je klasična pijano-ljubavna himna kakve smo mogli već čuti od njih i upravo smatram da bi ova pjesma mogla ostati najviše zapamćena s albuma, dok slijedeća “Ocean” zvuči kao dobri Pipsi.

  Preko ramena” je još jedna laganica s ogromnim refrenom, “Sunce nam pada” je još laganija pjesma u kojoj su utjecaji Blura najjasniji, “Le kitta velika” je najblesavija himnična stvar albuma u kojoj je sve toliko bezvezno (čak je i pušteno namjerno falšanje u tekstu) da pjesma jednostavno postaje predobra, dok cjelinu zaokružuje akustična “Male stvari”.

  Sad, asocirajući na mnoge bendove, neki bi mogli pomisliti da S3ngsi nemaju ništa svojeg, već da su sve pokupili od drugih. Danas je to tako, pa u konačnici možemo razmišljati da li bend čisto ‘kopi/pejsta’ nekog ili ipak zna suvislo posložiti neke stvari. Tu sad dolazi ona moć S3ngsa koji su sve te šarolike utjecaje uspjeli spojiti u nešto svoje i pri tome napravili niz radiofoničnih pjesama koje se lijepe na prvu.

  Franjo ima sve veću vokalnu ulogu, pa ionako pijevne pjesme, zbog raznih kombinacija u pjevanju, one su postale još pristupačnije. Album nije rađen po principu albuma, već po trenutnom raspoloženju u istraživanju glazbe, ali u konačnici, koliko god album bio šarolik, ima poveznicu u nizu odličnih radiofoničnih naslova koje ćete iznova slušati.

  Kratko i jasno – prvijenac je bio zabavan, drugi album je bio dobrim dijelom zamoran, a treći album je ono najbolje što su S3ngsi napravili do sada.

  Muziku podržava