Moderan gitarski rock iz Dežele

  775

  John F. Doe

  JFD

  Datum izdanja: 01.04.2015.

  Izdavač: Johnfdoemusic.bandcamp.com

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Purple Velvet
  2. From Russia To China
  3. Drive Song
  4. Rider
  5. High Hopes
  6. My Addiction
  7. Black Glitter
  8. December Lights
  9. Fantasy Road (Bye Bye Baby)
  10. Crminal Mind

  Kao i na našoj sceni, tako se očito događaju i mnoge dobre stvari i u Sloveniji.

  Dugo vremena mi je Slovenija bila kao neka daleka zemlja o čijoj glazbi znam vrlo malo, ali posljednjih godina nizom dobrih bendova, to se promijenilo.U tu priču slobodno uklopim i jedan novih gitarski bend John F. Doe koji je nedavno izdao prvijenac koji će sigurno postići značajniji uspjeh u Deželi. Zašto? Jer je moderan, interesantan i drugačiji. Istina, ima svojih mana i vrlina, što ću pokušati obrazložiti u narednim redovima.

  Kao i dobar dio mlađih bendova koji su stasali na regionalnoj sceni proteklih nekoliko godina, John F. Doe su se opredijelili na engleski koji uvijek može biti dvosjekli mač, neuspjeh na domaćem terenu, odnosno veća mogućnost za uspjeh na inozemnom tržištu, ako se odluče pomnije baviti europskim turnejama.

  Muziku podržava

  Zvuk koji su proizveli na albumu “JFD” jest jedan klasičan indie rock zvuk koji vuče korijene u garažnom rocku iz Skandinavije koji je bio vrlo popularan prije desetak-petnaestak godina. Kad bi ih uspoređivao s našim bendovima, nekako bi ih najlakše usporedio s Jam Ritual i onim što su oni pružili na svojem prvijencu “Greasebucket” od prije par mjeseci.

  Dobra stvar jest da većina pjesama je ležerna i zanimljivih glazbenih aranžmana gdje ništa nije prenapumpano ili umjetno. Tako na primjer u “High Hopes” su fino ubacili klavijature koje daju dodatan šarm pjesme, a sličnih trikova ima na pretek zbog čega se album vrlo lako sluša.

  S druge strane, album je dosta pravocrtan, bez nekih većih odmaka od početnih glazbenih ideja, pa nakon nekoliko pjesama dolazi do laganog zamora materijala. Ta ujednačenost se mogla riješiti ponekom drugačijom pjesmom, bilo da je žešća, bilo da je laganija, bilo da je radiofoničnija.

  “JFD” definitivno spada u zanimljivija ostvarenja koja su došla iz Slovenije u ovoj godini. Možda na albumu nije to sve toliko prodorno i moćno, ali vjerujem da uživo pjesme dobivaju baš onu dimenziju koja je potrebna. John F. Doe je definitivno bend na kojeg treba obratiti pažnju jer zvuče moderno, a to znači da su retro gitarski rock prebacili na nivo kakav je danas rado slušan.

  Muziku podržava