Moćno, moderno, prodorno i hitoidno

  1592

  Baden-Baden

  La Drogue

  Datum izdanja: 10.04.2016.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Industrial Rock, Post-Punk, Synthpop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Neka uđe onaj pravi
  2. Of Fear
  3. Drowning in Pussea
  4. Kafir
  5. Black Pillow
  6. Kada dođe nije tu
  7. Old Girls
  8. Hey!
  9. NTSP
  10. La Drogue

  Heroina je trebala postati veliki bend i nažalost, u krucijalnom trenutku se raspala.

  Na temelju tog benda, Hrvoje je napravio novu i luđu formaciju – Baden-Baden – koji je izgledao kao da će doživjeti sličnu sudbinu.

  Baden-Baden su nastali 2012., a već sljedeće godine objavili su vrlo dobar EP jednostavno nazvan po imenu benda. Na njemu su se predstavili kao bend koji je spreman ponuditi poprilično zanimljiv zvuk, a za nastavak te priče trebali smo čekati gotovo tri godine, pa se kod nekih postavilo pitanje ‘zar opet’?Album je prošle jeseni najavio singl “Of Fear“, odličan horor post-punk komad koji je pokazao da poduža pauza među izdanjima je zato što je bend htio napraviti veliku stvar svojim prvijencem. Sad kad je album i službeno vani, slobodno možemo reći “La Drogue” je upravo to, poprilično dobra velika stvar.

  Muziku podržava

  Nakon Heroine, bilo je riječ da će novi bend imati hrpetinu synthova i da će na takav način raditi neku novu i opičenu vrstu glazbe. S vremenom se stil očito dosta izmijenio, a ovo što danas Baden-Baden radi je mješavina post-punka, synthpopa, electropopa s dobrom dozom industriala.Time su objedili mnoge žanrove u jedan dinamičan zvuk koji pokazuje da bi ovaj bend mogao uspjeti. Ako ne kod nas, tad sigurno preko granice jer ovakvi bendovi su kroz zadnjih desetak godina vrlo dobro kotirali na otočkoj glazbenoj sceni. To što pjevaju na različitim jezicima na pjesmama ne bi trebao biti neki pretjerani problem jer imaju dovoljno dobre pjesme i energije da prevaziđu taj problem.

  Nakon kratke gospel minijature, logično su posloženi dosadašnji singlovi, najavni “Of Fear” i aktualni “Drowning in Pussea“. Dok sam o “Of Fear” već dovoljno rekao, “Drowning in Pussea” je poprilična suprotnost. To je mračan synth komad kakvog će sigurno poštovati ljubitelji zvuka Joy Divisiona.

  Kad smo već dobro upoznali zvuk kojim nam se bend želi pokazati, dolazi skladba “Kefir” koja ga dodatno nadogradi s gotovo narodnim/etno elementima koje su otpjevale Luce, Irena Žilić, Lucija Ivšić i Ivana Picek, pa slobodno možemo reći da je to još jedna vrlo kreativna pjesma kojoj je jedino ludilo granica.

  Kako album ide prema svojem kraju, tako dobivamo jasnu sliku da Baden-Baden svakim tonom želi predstaviti nešto novo i uzbudljivo. Većinom im to uspijeva, pa me ne bi začudilo da se mnogi navuku na “La Drogue” jer je to album kojeg je vrlo lako zavoljeti, moćan i moderan, prodoran i hitoidan, definitivno jedan od zanimljivijih albuma dosad objavljenih kod nas…

  Muziku podržava