Moćna americana

  2050

  Rebel Star

  Rebel Star

  Datum izdanja: 01.10.2012.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Americana, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ptice
  2. Dah
  3. Anđeli
  4. Krug
  5. Zovem
  6. Stazama punog meseca
  7. Oluja
  8. Kraj
  9. Senke
  10. Lako

  Ponekad pomalo čudne multinacionalne kombinacije odlično djeluju u glazbenom smislu, pa dobivamo odlične bendove i albume. U takve kombinacije svakako možemo uključiti i Rebel Star.

  U osnovi, Rebel Star je projekt Milana Glavaškog, bivšeg člana srpskih bendova Popcycle i Eva Braun. Nakon preseljenja u Mađarsku, 2006. osnovao je novu ekipu i počeo skladati pjesme. Albumi i EP-i koje je potom izdao dočekani su s velikim oduševljenjem od strane kritike, a siguran sam da će vrlo slična situacija biti i s novim, jednostavno nazvanim “Rebel Star”.

  Razlog tome leži u vrlo opuštajućoj glazbi baziranoj na americani uz dodatak pop rock štiha, pa u konačnici dobivamo lokalnu verziju bendova poput The Jayhawks ili Wilco, odnosno vrlo dobru konkurenciju My Buddy Mooseu. Za razliku od naših Riječana, Rebel Star pjevaju na srpskom jeziku što im otvara dodatna medijska vrata, pa me ne bi začudilo da se dogodi svojevrsni hype na našim prostorima jer preslušavajući “Rebel Star” to bi svakako zaslužili.“Rebel Star”, kao što sam već i ranije rekao, najviše balansira teritorijem The Jayhawksa i Wilca svirajući vrlo slatkaste americana melodije često optočene masovnom psihodelijom u stilu Neila Younga čime dobivamo zbirku pjesama koja je vrlo upečatljiva i zaokružena cjelina.

  Ovog proljeća ova srpsko-mađarska ekipa dobila je pojačanje u vidu dvojice Britanaca. Tako da možemo zaključiti da je bend otvorio novu epohu u svojoj karijeri, te da su najbolje stvari tek pred njima.

  Muziku podržava

  Kad smo kod najboljih stvari, svakako treba istaknuti najavni singl “Anđeli” koji udara na prvu. S njim su pokazali da se može napraviti izrazito radiofonična americana pjesma, a glasovne harmonije Ivane Smolović i Glavaškog zvuče predivno, sanjivo i prije svega vrlo zavodljivo zbog čega bih slobodno rekao da je ovo jedna od najboljih pjesama s ovih prostora na ‘našem’ jeziku u ovoj godini. Na svu sreću “Anđeli” nisu sami.

  Stazama punog meseca” ima beatlesovski štih, “Krug” bi mogao biti jedan od favorita albuma, “Dah” ima zarazan riff kojim se dodatno poigravaju, dok “Ptice” zvuče kao neki Baretov blues provučen kroz diskografiju Neila Younga.

  Mislim da će u karijeri Rebel Stara prvi album “So” uvijek biti album s kojim će se uspoređivati svi naredni što je i logično, budući da je to jedno od najjačih regionalnih izdanja u zadnjih desetak godina. Uspoređujući ga s njime, “Rebel Star” nije ga uspio ni prestići ni dostići, ali koga to briga kad je i dalje ovo vrlo dobar i moćan album.

  Muziku podržava