Mnogi Drugi: Akustični pop rock s jasnom vizijom

  1003

  Mnogi Drugi

  Prvi

  Datum izdanja: 22.09.2017.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Slonovi
  2. Tempus
  3. Maske
  4. Upeklo je
  5. Boje
  6. Voda
  7. Duboka
  8. Čudan svijet
  9. Zarez
  10. Plavi bar
  11. Saša
  12. Bilo spavaj

  Simpatična ekipa Mnogih Drugih je u posljednjih godinu-dvije poharala sve moguće natječaje, posebno one kod kojih se prednost dobivala skupljanjem lajkova. Sad kad im je konačno izašao i album prvijenac van, jasno je zbog čega je tome tako.

  Povijest benda je dugačka jer korijeni navodno sežu još u prošlom stoljeću. Ipak, pravi procvat dosežu s trećom reinkarnacijom koja je započela 2013. što se produžilo i na dobar dio 2014. kad se upotpunila formacija koju poznajemo i danas. Na prvu, možemo reći da ih je previše u bendu (barem za pop-rock standarde), ali s obzirom na višeslojnost njihovih melodija, jasno je da ih toliko i treba biti.

  Osnova njihove glazbe je akustični pop rock koji je bogat puhačkim dionicama, ali i lijepim melodijama koje mogu lakoćom ući pod kožu. Ipak, nakon preslušavanja albuma jasno se ističe jedna problematika albuma, a to je ciljana publika. Koliko god pjesme bile uhu ugodne, bojim se da su premalo alternativni da skupe ‘alternativniju’ publiku, dok s druge strane “Prvi” nije komercijalni album koji bi privukao ‘ovu drugu’ publiku. Nadam se da se varam u tome jer nam na sceni trebaju ovakvi bendovi koji su van svih kalupa.

  Muziku podržava

  S dobrim dijelom materijala publika se (osim na koncertima) već mogla upoznati i putem singlova, odnosno videospotova. “Upeklo je”, “Slonovi”, “Voda”, “Čudan svijet”, “Maske” i “Duboka” i s tim pjesmama se lako može dokučiti kako funkcioniraju Mnogi Drugi. Tekstovi su im zabavni jer nisu šturi i često kroz njih provlače metafore i razne fore čime postaju simpatičniji i pristupačniji. Kad k tome pridodamo i spotove s pričama koji su rađeni u vrhunskoj produkciji za jedan demo bend, jasno je da je bend odlučio paziti na svaku sitnicu i to im se sad vraća na pravi način.

  Ranije spomenuta “Slonovi” otvara album i to je dobar potez jer pjesma ima ono nešto čime navlači slušatelja na daljnje preslušavanje. U njoj su željeli ukazati na sve veću želju za postajanje instant zvijezdom u modernom vremenu u kojem živimo. ‘Lovci na lajkove’ – tako bi se mogla zvati današnja mladost iako i samoironično poručuju ‘jebi ga, svi smo mi lovci na lajkove, to je normalno, nažalost’.

  U tom početnom dijelu albuma ponajprije imamo kolekciju dosadašnjih singlova, dok su se pred kraj grupirale dosad neobjavljene. Među njima, svakako treba istaknuti završnu “Bilo spavaj” koja je vrhunac albuma. Uspavanka zvuči kao da ju je napravio Eddie Vedder za svoje solo akustične radove pa se ljepši kraj ne može poželjeti.

  Pred prošlogodišnji nastup Manu Chaoa na Špancirfestu vjerujem da je malotko davao šanse tad poprilično nepoznatim Mnogim Drugima da bi mogli zasvirati zajedno s takvom legendom, ali izbor je pao upravo na njih. Vjerojatno je i sam Chao uvidio sličnosti među bendovima jer Mnogi Drugi koriste slične utjecaje, samo što oni ne rade takve poskočice. Takav latino (ili možda u ovom slučaju mediteranski) štih Mnogim Drugima otvara lijepe horizonte i sad se trebaju izboriti za daljnju popularizaciju, da ne ispadnu samo još jedni ‘lovci na lajkove’.

  “Prvi” je vrlo dobar prvijenac jednog i ne više toliko mladog benda, ali benda s članovima koji imaju jasnu viziju svojeg razvoja. Danas se drugačije gleda na glazbu nego prije deset ili pedeset godina, danas je najbitnije biti u medijima, Youtubeu, Facebooku, koncertima… A tu su Mnogi Drugi jaki. Sad kad iza sebe imaju i prvijenac poput albuma “Prvi”, preostaje nam vidjeti da li se može spojiti publika alternativnijeg i komercijalnijeg zvuka koja će zavoljeti ovaj bend. Predispozicije su sve tu, tu nema sumnje.

  Muziku podržava