Mladost-nadobudnost-svježina

  2425

  Lorde

  Pure Heroine

  Datum izdanja: 23.12.2013.

  Izdavač: Universal Music

  Žanr: Alternative, Elektronika, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Tennis Court
  2. 400 Lux
  3. Royals
  4. Ribs
  5. Buzzcut Season
  6. Team
  7. Glory and Gore
  8. Still Sane
  9. White Teeth Teens
  10. A World Alone

  Novozelandska pjevačica hrvatsko-irskih korijena Ella Maria Lani Yelich-O’Conor odmilja Lorde djevojka je kojoj je sedamnaest godina tek, a već opasno konkurira Ivi Robiću i Kristu Novoseliću kao najuspješniji pop-glazbeni fenomen koji ima ikakve veze s Hrvatskom i Hrvatima.

  Lordina majka Sonja Yelich je uvažena novozelandska pjesnikinja, a umjetničku crtu je prenijela i na kćer, kojoj je snimanje ploče bio logičan korak nakon nekoliko godina boravaka u raznim umjentičkim projektima u kojima je iskakala od vršnjaka.Lordin album “Pure Heroine” zvuči upravo onako kako biste očekivali od natprosječno talentirane curke koja između ostalog sluša Lanu Del Rey, s time da je “Pure Heroine” cjelovitiji i kvalitetniji od pomalo precijenjenog “Born To Die”.Iako su očiti uzori, Lordine harmonije najviše vuku na electro jazz. Pjesme su kompaktne, vrlo raznolike, s jedinstvenim ciljem da predstavi Lorde kao inventivnu umjetnicu koja ima ohoho toga za reći i u tome uspijeva. Svojom željom da bude originalna i svoja Lorde će podsjetiti i na Joni Mitchell (s kojom dijeli rođendan uz 53 godine razlike), a tu su i vokalne sličnosti s kanadskom folk-divom.

  Album “Pure Heroine”je mladenački svjež, nadobudan, prepotentan, uslijed velikih raznolikosti pomalo nezgrapan, ali s nekoliko vanserijskih skladbi, koje će njegova ponosna vlasnica izvoditi do penzije na svakom koncertu: mega-hit “Royals” je proharao top-listama, iako je riječ o pristupačnoj i komunikativnoj skladbi, ona zvuči čas kao da je riječ o starom soul (ili doo wop) standardu iz šezdesetih, a čas kao da ju je izmislila upravo pred pet minuta. Osim “Royals” pažnju treba posvetiti zaključnom trojcu pjesama “Still Sane“, “White Teeth Teens” i “A World Alone” u kojima Lorde demonstrira neuobičajenu sposobnost sintetiziranja melodija, višeglasja i elektronike.

  Samo da Lorde ne ode k vragu kao što to zna biti s previše talentiranim i prerano sazrelim umjetnicima, a ako izdrži sljedeće periode bure i stresa, možemo svako toliko očekivati novo malo remek-djelo, slati delegacije u Novi Zeland te je pozivati da dođe na Jadransko more.

  Muziku podržava