Mlađi brat ‘Bijelog dečka’

  1838

  Beck

  Guerolito

  Datum izdanja: 12.12.2005.

  Izdavač: Geffen Rec. / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. E-Pro (Remix by Homelife)
  2. Que Onda Guero (Remix by Islands)
  3. Girl (Remix by Octet)
  4. Missing (Remix by Air)
  5. Black Tambourine (Remix by Adrock) (Beastie Boys)
  6. Earthquake Weather (Remix by Mario C)
  7. Hell Yes (Remix by 8-Bit)
  8. Broken Drum (Remix by Boards of Canada)
  9. Scarecrow (Remix by El-P)
  10. Go It Alone (Remix by Superthriller)
  11. Farewell Ride (Remix by Subtle)
  12. Rental Car (Remix by John King) (Dust Brothers)
  13. Emergency Exit (Remix by Th’Corn Gangg)
  14. Clap Hands

  Beck Hansen – simpatični antijunak popularne glazbe koji s margine društva progovara o onom što većina ne želi. Bez suvišne estetike progovara o realnom stanju raznih aspekata američkog društva. Posebno do izražaja dolaze njegovi zanimljivi i duhoviti tekstovi koji katkad dovode do apsurda. Tipično Beckovski bi bilo reći da smo pronašli smisao u sveopćem besmislu, a to je da svima skrenemo pozornost da je sve besmisleno. Ističe na indirektan način i to sa vrlo orginalnim stilom.

  Odrastao je na ulicama LA, gdje je bio izložen širokom spektru raznih glazbenih utjecaja. Njegova glazba fuzija rocka, psihodelije, hip-hopa, popa, bluesa, folka, countryja, i još mnogo toga. Ovako nanizani pojmovi vjerojatno ne mogu dočarati koliko je njegova glazba zapravo zanimljiva i kvalitetna. Za one koji su samo čuli neke njegove singlove, preslušavanje njegovih albuma moglo bi biti pravo otkriće.

  Prošle godine izdaje dugoočekivani album “Guero” gdje se stilski vraća nekim svojim ranijim izdanjima, i koji je u potpunosti ispunio, a možda i nadmašio očekivanja. Oko godinu dana kasnije izdaje remix istog albuma pod nazivom “Guerolito“.

  Beck je sam odabrao zanimljivu ekipu koja je napravila remix (Homelife, Air, Dust Brothers, Adrock iz Beastie Boysa, El-P, Octet, Islands, 8Bit, Mario C, Boards Of Canada, itd.). Pošto sam puno eksperimentira, njegova glazba mi se čini plodno tlo za ovakve projekte. Nekoliko pjesama s “Guero” me odmah osvojilo i baš me zanimalo kako će zvučati u drugoj verziji.

  Muziku podržava

  Ipak nijedna pjesma ne zvuči bolje od originala, ali neke su vrlo blizu npr: odlična “Missing” u kojoj su dodane klavijature koje imaju mističan prizvuk, a izostavljene su razne udaraljke koje su kod originala stvarale latino ugođaj, pop pjesma o ljetnoj ljubavi “Girl” kod koje su bubnjevi dosta naglašeniji i dodani su neki sampleovi, “Scarecrow” također s mističnim klavijaturama i zanimljivom ritam sekcijom dok je izbačena gitara koja je bila u prvom planu, “Earthquake Weather” u kojoj je dodana flauta na zanimljiv način, sanjivo lagana “Broken Drum” koja neodoljivo podjeća na neke Mobyjeve uratke.

  Zadnja pjesma “Send A Message To Her” nije remixirana, nego je umjesto nje dodana pjesma “Clap Hands“.

  Iako remixevi ostalih pjesama zanimljivi, orginalne verzije zvuče ipak mnogo bolje, kao i kod većine drugih albuma. Ipak sam Beck najbolje razumije koju poruku i kakav dojam nam je htio prenijeti.

  Naime Guero je bio njegov nadimak u djetinjstvu i znači ‘Bijeli dječak’, a Guerolito bi značio Mali bijeli dječak. Možda bi baš tako trebali promatrati ovo izdanje, kao mlađeg brata koji ipak nije dovoljno velik da bude samostalan nego u potpunosti dolazi do izražaja samo uz starijeg i moćnijeg ‘Bijelog dečka’.

  Muziku podržava