Migos: Culture po drugi put

  447

  Migos

  Culture II

  Datum izdanja: 26.01.2018.

  Izdavač: Quality Control, Motown, Capitol

  Žanr: Hip-hop, Trap

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  Prvi disk:

  1. Higher We Go (Intro)
  2. Supastars
  3. Narcos
  4. BBO (Bad Bitches Only) (feat. 21 Savage)
  5. Auto Pilot
  6. Walk It Talk It (feat. Drake)
  7. Emoji a Chain
  8. CC (feat. Gucci Mane)
  9. Stir Fry
  10. Too Much Jewelry
  11. Gang Gang
  12. White Sand (feat. Travis Scott, Ty Dolla Sign and Big Sean)

  Drugi disk:

  1. Crown The Kings
  2. Flooded
  3. Beast
  4. Open It Up
  5. MotorSport (with Nicki Minaj and Cadri B)
  6. Movin’ Too Fast
  7. Work Hard
  8. Notice Me (feat. Post Malone)
  9. Too Playa (feat. 2 Chainz)
  10. Made Men
  11. Top Down On Da Nawl
  12. Culture National Anthem (Outro)

  Migos. Quavo, Offset i Takeoff. Hit “Bad and Boujee”. Gorući trojac iz malog gradića Lawrencevillea, savezne države Georgia. Nasljednika njihovog breakthrough albuma “Culture” spominjali smo kao jedno od najiščekivanijih izdanja ove godine. U vremenu kada su ponovno sve popularnija duža rap, hip hop izdanja (zadnjih godina, Drake i Future), Migos se kreiranjem 106 minuta dugog “Culture II” pridružuju velikanima poput 2Paca, Outkasta, The Notorious B.I.G., Scarfacea i Wu-Tang Clana, koji su svi u svoje vrijeme izbacili albume duže od 100 minuta.

  Spomenuta imena nose svoju težinu, vječan legacy i time se Migos suočavaju sa svojevrsnom odgovornošću prema slušatelju. Konkurencija u hip hopu je odavno golema i stalno rastuća. Novi albumi iz tjedna u tjedan, singlova kao u priči, obaranje streaming rekorda, feature ovdje, feature ondje. Za čak 24 pjesme koje se nalaze na izdanju, može se reći da su zapravo način dodvoravanja današnjem načinu mjerenja prodaje albuma. U konačnici, dečki imaju svoj drugi number one album u SADu. Međutim, Migos se s razlogom ističu. Osim što su kao projekt interesantni, donose na scenu nešto svježe. Nije to samo zbog krajnje ispoliranog zvuka, upotrebe raznih efekata u glasu, već više zbog međusobne suradnje trojca na pjesmama.

  Muziku podržava

  Nijednom slušatelju neće promaknuti ekspanzivnije, bogatije i slušljivije podloge pjesama u usporedbi s prošlim izdanjima. Show počinje već na “Supastars”. Pomisliš, s Migos nema šale. Nažalost, dojam te jačine iščeznut će do kraja izdanja. Prvi disk definitivno je zanimljiviji i uzbudljiviji od drugog. Nedostatak je što većinu pjesama započinje Quavo, dajući premalo prostora za pošteno dokazivanje ostatku trojca. Međutim, imaju i Offset i TakeOff svoje momente. Primjerice, Offsetov verse u “Narcos” jedan je od jačih na albumu, a najmlađi član, dvadesettrogodišnji TakeOff, učinio je “Gang Gang” naprosto odličnom.

  Tematski gledano, odnosno po pitanju tekstova, Migos unatoč silnoj kreativnosti, neprekidnom flowu i pamtljivim frazama ne uspijevaju zaokupiti uho zahtjevnije publike. Previše je tu klasičnog vrludanja oko bogatstva, nakita i zlatnih lanaca, luksuza, promiskuitetnog života, dokazivanja i slično. Njihova ‘kultura’ ili, kako oni kažu, kulture hip hopa. Umjetnički gledano, pomalo rizičan potez. Međutim, publiku su očito pronašli i dotakli, što trenutno kod ovog žanra, barem u SAD-u nije naročito težak posao, a pravi su tekst ostavili jačim kolegama poput Kendricka Lamara ili Logica.

  Jedina suradnja koja se uistinu ističe, vodeći je singl “MotorSport” s Nicki Minaj i Cardi B. Suradnja trenutno dvije najpopularnije reperice na svjetskoj sceni i Migos ne može biti ništa više nego odlična. Obje su dame ubacile eksplicitne, opake i vatrene strofe i stihove. Popratni video sve je što fanovi svih prisutnih žele vidjeti. Pjesme s izdanja koje se najviše ističu su “Narcos”, “Emoji a Chain”, “Gang Gang”, “Movin’ Too Fast”, “Too Playa”, repetitivni “Walk It Talk It” s Drakeom te trenutni, drugi singl, “Stir Fry”, koji je producirao Pharrell Williams.

  “Culture II” pristojan je nastavak za popularni trojac. Tu su svi njihovi aduti, ponos i dika na jednom mjestu. Šale, lifestyle, ega, nadimci, perverzije i poštapalice. Nakon slušanja ako ništa drugo ne ostane, izraz ‘skrrt, skrrt‘ nećete ubrzo zaboraviti. Iako nekog posebnog razvoja kroz album nema, a prva je polovica očigledno bolja, on lijepo teče i nepostaje previše dosadan, suprotno od očekivanog, s obzirom na dva diska. Ima jačih i slabijih trenutaka, ali više-manje svaka pjesma je mali hit za sebe. Obožavatelji i oni koji prate žanr mijenjat će favorita svako malo, a srećom imaju i dovoljno izbora.

  Muziku podržava