Metalna zvijer ponovno u jurišu

  1017

  Battle Beast

  Battle Beast

  Datum izdanja: 17.05.2013.

  Izdavač: Nuclear Blast / Maldoror

  Žanr: Heavy Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Let It Roar
  2. Out Of Control
  3. Out On The Streets
  4. Neuromancer
  5. Raven
  6. Into The Heart Of Danger
  7. Machine Revolution
  8. Golden Age
  9. Kingdom
  10. Over The Top
  11. Figt, Kill, Die
  12. Black Ninja
  13. Rain Man

  Osnovan 2008. godine u južnim krajevima Finske, ovaj melodični heavy metal bend predvođen ženskim vokalom sastoji se od šest članova.

  Noora Louhimo je nova lead vokalistica, Anton Kabanen lead gitarist i
  vokal, Juuso Soinio svira ritam gitaru, Janne Björkroth klavijature, Ero
  Sipilä bas, a Pyry Vikki je bubnjar. Još u ranoj fazi svog postojanja
  Battle Beast je prepoznat na internacionalnoj sceni, 2008. godine
  pobijedili su na Metal Battleu Wacken Open Air festivala, te na finskom
  natjecanju Radio Rock Starba. Nastupali su i na finskom Metal Expou,
  nakon čega su potpisali ugovor s Nuclear Blastom. Uslijedilo je
  objavljivanje prvog studijskom albuma “Steel” u siječnju 2012. godine,
  pa nastup s Nightwishom na europskoj turneji.

  U rujnu 2012. napustila ih je vokalistica Nitte Valo i na njezino mjesto došla je Noora Louhimo s kojom su krenuli na još jednu turneju, ovog puta sa Sonatom Arcticom. Nasljednik albuma “Steel”, “Battle Beast”, snimali su, producirali i miksali sami članovi benda u JKB Studios u Helsinkiju, a mastering je radio Mika Jussila. Po riječima članova benda, “Battle Beast” ujedinjava ključne značajke benda, a to su kombinacije catchy refrena, epičnih heavy metal himni, anđeoskih vokala i odličnih soloa, s još kvalitetnijim zvukom i intenzitetom. Battle Beast uzimaju sve klasične elemente tradicionalnog heavy i power metala ubacujući vlastite glazbene elemente u aranžmane. Tako su u pjesmama najviše zastupljene klavijature, koje pjesmama daju prizvuk old school metala i glazbe osamdesetih godina, uz dobro uklopljene elektronske elemente, odlične gitarske solaže i agresivne vokale. “Battle Beast” lirski se usredotočuje na sam metal i, naravno, borbe i ratove, a elektronski zvukovi i klavijature daju mu živost, energiju i snagu uz lepršav prizvuk zlatnih osamdesetih godina. Moglo bi se reći da je bivša pjevačica Nitte Valo nešto bolje pristajala bendu, no vokalni raspon Noore Louhimo doista je širok, te varira od anđeoskih clean vokala do hrapavih, snažnih screamova. Iako se na trenutke osjeti vokalna preforsiranost, Noora je jako dobro iskazala svoje sposobnosti i uklopila se u kompletnu sliku.

  Let It Roar” uvodna je pjesma, žestoka i energična kao i sljedeća “Out Of Control“, a obje ujedinjuju simfonične zvukove klavijatura sa zvukovima starog metala i impresivnim višeglasjem. “Out Of Control”, koja je neznatno sporija od snažne “Let It Roar”, započinje nježnim Noorinim vokalom i klavijaturama, a prerasta u hrapave screamove i višeglasje u refrenu. Istu šablonu slijedi i “Out On The Streets“, a “Raven” je još jedna stvar brzog tempa, ispunjena duplim bas pedalama i snažnim screamovima u refrenu. “Into The Heart Of Danger” započinje sporim gitarskim uvodom i muškim vokalom, a nastavlja se u srednje brzom ritmu, sadržavajući moćan prijelaz na klavijaturama prije gitarskog soloa. Elektronski elementi uvod su u “Machine Revolution” koja ponovno pršti tim elementima i solažama.

  Muziku podržava

  Golden Age” dvominutni je instrumental uz flaute, piana i bubnjeve, koji je poslužio kao vrsta prekida silne energije pri sredini albuma. Iako sadrži srednjovjekovni prizvuk koji odskače od ostatka albuma zbog modernijih elemenata i zvukova, nastavlja se s “Kingdom” koja slijedi istu srednjovjekovnu tematiku i ima antemski prizvuk, te je jedan od boljih uradaka na albumu, uz uvodnu “Let It Roar” i “Fight, Kill, Die”. “Fight, Kill, Die” je od početka do kraja ultra agresivna, započinje screamom kojeg se ne bi posramio ni Rob Halford, a ispunjena je solažama i karakteristična po borbenim stihovima. “Black Ninja”, nešto sporijeg, srednjeg tempa izmjenjuje clean i hrapave vokale. Posljednja, “Rain Man” počinje onomatopejom grmljavine a jako je slična pjesmi “Raven”, refrenski čak i preslična.

  Sam album ima više prednosti nego nedostataka, a nedostacima se mogu smatrati šabloniziranje pjesama, komercijalniji prizvuk u odnosu na album “Steel” i lagani nedostatak kontrole, tj. isforsiranost Noorinih vokala. Usprkos tome, “Battle Beast” je doista solidan, dobro produciran album, za ljubitelje melodičnih i energičnih varijacija heavy metala, kao i ljubitelje bendova predvođenih snažnim ženskim vokalima.

  Muziku podržava