Metalci, čuvajte se neprijatelja iznutra!

  1801

  Inciter

  From Within

  Datum izdanja: 02.10.2013.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Thrash Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Risen
  2. From Within
  3. The Waste Land
  4. Break These Chains
  5. Leading The Blind
  6. Reborn
  7. Effusion
  8. Crown Of Thorns
  9. Who We Are

  Nema više proslave okruglih rođendana, preboljen je efekt ‘drugog albuma’, nema više izvlačenja pod okriljem mladosti i neiskustva, nema više skrivanja iza “Master of Puppets”.

  Stiglo je vrijeme da Inciter jasno i glasno naprave ono što se već neko vrijeme osjeti u zraku. Nešto što se osjeti jednako jasno kao kada vam frend ispusti ‘tihomira’ nakon što se natrpao kikirikija i banana. Vrijeme je da čvrsto, vlastitim guzicama, sjednu na vrh hrvatskog metala!

  From Within” nije neko nikad­viđeno originalno čudo nad kojim će se čuditi i diviti vanzemaljci iz Roswella, ali je bome učinkoviti i bombastični nastavak jedne simpatične domaće karijere. Da znaju svirati pokazali su već i tamo oko prošlog albuma kada su se ‘drznuli’ izbaciti live DVD, a zanat su upotpunili odličnom kombinacijom metalne slušljivosti, tehnike, groove, thrasha, svjetske produkcije, poslovnog sluha i poznavanja tržišnih trendova. Svega…Zašto tehnike? Zato što je, prema njihovim riječima, naslovni singl “From Within” najzahtjevniji (i najbolji, moglo bi se reći) riff u povijesti benda. Isto tako prema njihovim riječima, nastao je u totalno atipično doba dana za bilo koji nacugani metal bend – u 7 ujutro! Zašto metalne slušljivosti? Zato što većina stvari ima onaj prijeko potrebni ‘hook’, kojeg neki ne uspijevaju jasno ponuditi prosječnom slušatelju i površnom metalcu, a neki drugi od njega znaju napraviti ljigavi pop refren. U slučaju Incitera, jedan “Break These Chains” primjer je odličnog balansa za pjesme kakvu jedan zalutali Bullet For My Valentine (bezuspješno) pokušavaju snimiti već godinama.

  Od uobičajenih sličnosti s modernom verzijom Metallice, “The Waste Land” podsjeća na Panterin riff iz “Uplift”, a “Who We Are” na zadnju stvar s posljednjeg Machine Heada. Srećom – samo radi naziva, jer je nisu oskvrnuli dosadnom niti dječjim zborom. Pjesme srećom nisu na silu pretvarane u tri i pol minutne metal hitove, već plove onako kako treba – potpuno i ispunjeno. I groove uvodi, i bomba kitice, i refreni s raznolikim vokalima, i headbanging bridgevi, i melodični dijelovi, i milozvuci na laganim gitaricama… Posebno treba baciti oko (ili uho) na instrumental “Effusion“, koji ima apsolutno sve što treba ovakvoj pjesmi.

  Muziku podržava

  U trenutnim tržišnim okolnostima i očekivanim uspoređivanjem s trenutnom mlađom gardom metalaca, Inciter se definitivno ističu. U toj priči nadmašuju već spomenuti Bullet For My Valentine i novi Trivium, a ovdje se zbilja ne radi o nekakvom lokalpatriotizmu. Valjda zato što ovaj kutak svemira zna biti pošteđen tipičnim ‘belosvetskim’ komercijalnim pritiscima.

  Ovakve 44 minute bit će definitivno dovoljne da Inciter s ponosom pred publiku stave “From Within” i da s velikom dozom samopouzdanja začepe nos i skoče na noge u močvaru punu govana i gladnih krokodila.

  Muziku podržava